Home / NOVOSTI / BiH / POTRESNE PRIČE PREVARENIH ŽIRANATA: Sudija mu rekao da se zapali?! *(VIDEO+FOTO+OTVORENO PISMO)

POTRESNE PRIČE PREVARENIH ŽIRANATA: Sudija mu rekao da se zapali?! *(VIDEO+FOTO+OTVORENO PISMO)

Ispred Osnovnog suda u Modriči danas je održano protestno okupljanje prevarenih žiranata iz Donjeg Žabara, Pelagićeva, Šamca, Vukosavlja i Modriče. Na skupu su prozvane sudije suda u Modriči koje su do sada izrekle oko dve hiljade presuda na osnovu nevažećih menica.

Jedan od takvih primera je stopostotni ratni vojni invalid i otac četvoro dece Jovo Marić iz Donjih Kladara kome su sudije Zina Halilović i Dragoja Rauš naložili da vrati kredit od 25.000 maraka za osobu koja nije imala nikakvih primanja, a nezakonito je uzela kredit.

– Meni su tada došli da plene imovinu po naredbi sudije Rauša. Otišao sam kod njega i rekao mu da mi jedino preostaje da donesem benzin i da se ispred suda zapalim. On meni na to kaže imaš moju stopostotnu podršku, zapali se. Ja mu kažem daj mi napismeno to što si rekao. To mi je rekao gospodin koji možda sada gleda ovo kroz prozor, a ja ga pozivam da izađe i da kaže da to nije tako – nervozno priča Jovo Marić.

Sa protesta je upućeno pismo nadležnim institucijama Srpske i BiH sa zahtevom da se sprovede kontrola rada ovog i drugih sudova po pitanju izrečenih presuda. Na protestu su žiranti skrenuli pažnju da se zbog takvog odnosa sudija prema ovom problemu dosad ubilo u Republici Srpskoj 35 ljudi. Ukoliko se nešto ne promeni, žiranti najavljuju radikalnije vidove borbe u svim gradovima u BiH.

– Može doći do direktnih sukoba prevarenih i osuđenih žiranata i predmetnih sudija. Odmah da se zna, mi ne tražimo nikakve sukobe, samo tražimo pravdu, a za nju se moramo boriti svim sredstvima – najavljuje Risto Kuzmanović, prevareni žirant koji je do sada vratio 38.000 maraka tuđih kredita.

Prevareni žiranti su zatražili da nadležni organi ispitaju rad sudija Zine Halilović, Dragoja Rauša i Ankice Đukić.

– Ispada da se kreditno poslovanje obavlja na osnovu Zakona o obligacionim odnosima i na osnovu Zakona o menici, a nije tačno. Obavlja se na osnovu Zakona o bankama. Sve presude protiv žiranata su donete na bazi pogrešnih zakona i zato tražimo da se te presude ponište – rekao je Mika Nikić, potpredsednik Udruženja za zaštitu prevarenih žiranata BiH.

Protest u Modriči protekao je mirno i bez incidenata. Bilo je pojačno obezbeđenje banaka u ulici gde se održavao protest i oko suda. Prozvane sudije danas se nisu oglašavale na prozivke.

TRI PISMA

Sa protesta su upućena tri pisma Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH i Ministarstvu pravde RS sa konkretnim primerima nezakonitih presuda navedenih sudija. Od tih institucija prevareni žiranti traže da se takve presude ponište.

Autor: Vid Blagojević

Izvor: Novosti

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali mi ga dodajemo kao dopunu informacije.

 

Dodatak, odnosno “Otvoreno pismo” koje Udruženje za zaštitu žiranata BiH dostavilo svim medijima, objavljujemo u nastavku iako isto nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.

VISOKOM SUDSKOM I TUŽILAČKOM SAVJETU BiH SARAJEVO
MINISTARSTVU PRAVDE REPUBLIKE SRPSKE BANJALUKA
Predmet: PRITUŽBA NA RJEŠENJE O IZVRŠENJU br.86 0 I 035990 15 I, od 07.06.2016. godine, doneseno od strane Ankice Đukić, sudije Osnovnogsuda Modriča.

-OTVORENO PISMO-

U ovom sudu smo na osnovi mjenice kao jemaci, osuđeni da platimo kredit odobren od strane NLB Banke, Filijale Modriča, u iznosu od 23.964,16 KM, datog osobi bez registrovanih ličnih primanja.
Ankica Đukić se pozvala na odredbe Zakona o mjenici.Naknadno smo, međutim, saznali da nosilac kredita, u momentu odobrenja kredita, nije imao ni kratkoročne niti dugoročne izvore servisiranja kredita, kao ključni uslov da bi mjenica kao sredstvo naplate imala pokriće i bila validna.Taj uslov nosilac kredita nije imala, jer je radila ,,na crno”.Odgovorno lice Banke je znalo i bilo dužno da zna kreditnu sposobnost nosioca kredita, ali je ipak kredit odobren osobi bez ličnih primanja.Na taj način, odgovorno lice je izvršilo radnju opisanu čl. 285., Krivičnog zakona RS, kojim je propisan zatvor do 8 godina zatvora.
U prkos svemu, Ankica Đukić je nas jemce obavezala da platimo kredit.Tako se pod plaštom nezavisnosti sudstva skrivaju neodgovorne sudije i njihove nezakonite presude.
Tražimo da Visoko sudsko vijeće BiH i Ministarstvo pravde RS ispitaju nezakonitu odluku Ankice Đukić koja je izrekla ovu i slične presude, ugrožavajući osnovna Ijudska prava jemaca, istovremeno prikrivajući krivična djela banaka.Navedenu osobu odstranite iz suda, na njeno mjesto postavite savjesnije sudije.RS ima ogroman broj pravnika na Birou, koji bi poštovali princip pravde i prava i savjesno obavljali ovaj važan društveni posao.

Modriča, 28.02.2017.godine

Ristić Stojan, ul. Šumadijska br.25, Modriča
Sjenčić Jovanka,Trg.J.Raškovića bb,Modriča

Album slika koje smo mi snimili tokom protesta u Modriči.
Foto: Studio MDINFO PRODUKCIJA s.p. Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...