Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisani ugovori sa korisnicima Programa za oporavak od poplava – ekonomska komponenta, paket poljoprivrede

Potpisani ugovori sa korisnicima Programa za oporavak od poplava – ekonomska komponenta, paket poljoprivrede

U zgradi opštine Modriča 8. novembra 2018. godine je potpisani su ugovori sa korisnicima odabranim za ekonomsko osnaživanje domaćinstava koja su nastradala u poplavama i klizištima u toku 2014. godine – paket pomoći u poljoprivredi. Ugovori sa korisnicima paketa za zapošljavanje i samozapošljavanje potpisaće se u narednom periodu.

Projekat se implementira u okviru ekonomske komponente Programa za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje kojeg finansira Evropska unija, u saradnji sa entitetskim vladama i partnerskim opštinama, a implementira UNDP u BiH.

Program je prioritetno namijenjen socijalno i ekonomski marginalizovanim grupama stanovništva, uključujući starije osobe, domaćinstva sa niskim primanjima, osobe sa poteškoćama u razvoju, pripadnike manjina, povratnike i interno raseljene osobe.

Program za oporavak od poplava – stambeno zbrinjavanje započeo je u septembru 2017. godine. U novembru iste godine završen je Javni poziv za izbor korisnika/ca pomoći na koji se prijavilo 3.950 aplikanata iz cijele BiH. Izbor korisnika/korisnica završen je u maju 2018. godine, nakon čega je urađena analiza uslova života i potreba ugroženog stanovništva kako bi se izabranim porodicama osigurali odgovarajući paketi ekonomskog osnaživanja.

 

Iz Modriče je odabrano 9 od 16 prijavljenih korisnika za izgradnju novih objekata i 22 od 114 prijavljenih korisnika za sanaciju postojećih objekata. Proces izgradnje i sanacije stambenih objekata započeo je u junu 2018. godine, te je završetak prvih kuća predviđen u oktobru 2018. godine.

Svih 31 korisnik koji su odabrani za sanaciju ili izgradnju stambenih objekata su imali mogućnost da se prijave  za paket pomoći u okviru ekonomske komponente Projekta čiji je cilj ekonomsko osnaživanje domaćinstava koja su pogođena posledicama klizišta i poplava. Korisnici su mogli birati između tri različita paketa: poljoprivreda, zapošljavanje ili samozapošljavanje.

Nakon rangiranja svih prijavljenih, izabrana su 2 korisnika za pokate pomoći iz poljoprivrede, dok će 5 korisnika dobiti pomoć u procesu zapošljavanja ili samozapošljavanja i realizacija ovog dijela komponente se očekuje početkom naredne godine.

Procijenjena vrijednost donacije u poljoprivredi iznosi oko 10.000 KM. Opština Modriča je učestvovala u sufinansiranju Programa sa 48.000 KM.

UNDP je u prethodnom periodu kroz sličan program već stambeno zbrinuo 15 korisnika sa teritorije opštine Modriča kroz izgradnju novih objekata, te za 67 korisnika sanirao postojeće objekte koji su stradali u poplavama i od klizišta.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...