Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisani ugovori o stipendiranju studenata *(VIDEO)

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata *(VIDEO)

U Skupštinskoj sali opštine Modriča, 3. januara 2020. godine organizovano je potpisivanje ugovora o stipendiranju novih studenata kojima je stipendija dodijeljena za akademsku 2019/2020. godinu.

Opština Modriča je do sada stipendirala 1277 stundenata i taj broj se ove godine povećao za 57 novih i iznosi ukupno 1334.  U akademskoj 2019/2020. godini stipendija će se isplaćivati za 159 studenata.

„U opštini Modriča stipendije dobijaju studenti koji su upisali drugu godinu studija,  s tim što smo napravili izuzetak kada su u pitanju djeca poginulih boraca, ratnih vojnih invalida do četvrte kategorije i djeca iz porodica sa četvoro i više djece. Oni stipendiju dobijaju od prve godine studija. U toku je i izrada Odluke da djeca sa određenim invaliditetima takođe dobijaju stipendiju od prve godine. Smatramo da je ljudski i korektno da pomognemo toj djeci i njihovim roditeljima“, istakao je načelnik Krekić.

U saradnji sa privrednicima sa područja naše opštine utvrđena su  deficitarna zanimanja i to : studij tehnologije ( smjer obućarska tehnologija i dizajn i smjer hemijsko inžinjerstvo), studij mašinstva, studij elektrotehnike i studij građevinarstva (smjer hidrogradnja).  Navedena zanimanja su po Konkursu bodovana sa dodatnih 30 bodova. Pravo za dodatno bodovanje na osnovu deficitarnog zanimanja ostvarilo je sedam studenata.

Studentima opštine Modriča  isplaćuju se stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM, s tim da se za 30 % uvećava studentima koji su u prethodnoj godini studija položili sve ispite i postigli uspjeh 8,00 i više, te iznosi 130 KM.

„Željela bih da se zahvalim našoj Opštini i načelniku što su nam omogućili stipendije, jer nam na taj način mnogo pomažu. Stipendija nam finansijski mnogo znači, a to je i dokaz da naša opština stoji iza nas i podržava nas“, rekla je Dragana Filipović, student druge godine Tehničkog fakulteta u Novom Sadu  koja se u ime studenata zahvalila na dodijeljenoj stipendiji.

Nemanja Marjanović, student druge godine Medicinskog fakulteta u Banja Luci se takođe obratio, zahvalio na stipendiji i rekao: „Stipendija za mene znači materijalnu podršku na koju se možemo osloniti.  Studiranje nije jeftino.  Ovo je i veliki stimulans za nas. Predstavlja nam dodatni vjetar u leđa.“

„Zahvalio bih se opštini Modriča i načelniku Krekiću na dodijeljenoj stipendiji jer ona nam mnogo znači.  Motiviše nas da dodatno napredujemo u daljem školovanju“, rekao je Stefan Pajić, student druge fodine Pravoslavno – bogoslovskog fakulteta u Beogradu.

U 2020. godini za stipendiranje studenata iz budžeta opštine Modriča planirano je izdvajanje u visini od 200.000,00  KM.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...