Home / NOVOSTI / HRONIKA / VELIKA BOŽIĆNA AKCIJA HO,,SRCEM ZA MODRIČU“ I HO,,NEMANJIĆI“ IZ TIĆINA *(FOTO)

VELIKA BOŽIĆNA AKCIJA HO,,SRCEM ZA MODRIČU“ I HO,,NEMANJIĆI“ IZ TIĆINA *(FOTO)

Tokom Božićnih i Novogodišnjih praznika je vrijeme kada se daruju pokoloni onim osobama koje su nam drage. Isto tako u vrijeme ovih praznika naše trpeze su bogate jelom i pićem ali isto tako, često zaboravimo da će za najradosnijeg hrišćanskog praznika Božića mnogi ljudi, žene i djeca biti bez kore hljeba na stolu a kamoli bez neke bolje hrane. Da dio tih ljudi ne bi bio zaboravljen pobrinile su se dvije velike, a po uloženim sredstvima u našoj opštini, možemo reći i najveće humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ i ,,Nemanjići“ iz Tićina.
Kao što je već poznato, kako u vrijeme poplava 2014. godine, tako i posle njih Humanitarna organizacija ,,Nemanjići“ iz Tićina pomagala je stanovništvo naše opštine da li paketima hrane, kupovinom namještaja, tako isto i vrijednom donacijom prema našoj optinskoj Vatrogasnoj jedinici koja je takođe dobila vrijednu opremu od ove organizacije. Da tu pomoć ne bi stala Humanitarna organizacija ,,Nemanjići“ obraća se Humanitarnoj organizaciji ,,Srcem za Modriču“ kao organizaciji koja ima relevantne podatke o mnogim stanovnicima a koji spadaju u red socijalno ugroženih osoba, i predlažu da izvedemo zajedničku akciju. Takvu poštenu prijateljsku ispruženu ruku niko ne bi odbio pa tako i naše organizacije veoma brzo dogovara da u vrijeme Božićnih praznika obraduju devet porodica sa 12 paketa hrane i šest paketa slatkiša za djecu, što ukupno znači da su ove dvije organizacije ove porodice pomogli sa ukupno 1380 konvertibilnih maraka (600 konvertibilnih maraka,,Srcem za Modriču“,600 konvertibilnih maraka Nemanjići i plus 180 konvertibilnih maraka od ,,Nemanjića“ za dječije pakete).

Ovim povodom za naš sajt izjavu je dao gospodin Bojan Milešić, predsjednik Izvršnog odbora Humanitarne organizacije,,Srcem za Modriču“ koji je rekao:
–  “Današnja akcija koju su izveli naši članovi i član Humanitarne organizacije ,,Nemanjići“ iz Tićina svakako je obradovala sve ljude koje smo danas obišli. Porodice koje smo danas obišli su iz šarolike populacije, od 2 samca, jedne dvočlane porodice i 6 višečlanih porodica sa djecom tako da su naši prijatelji iz naše bratske organizacije iz Tićina za porodice sa djecom spremili i pakete slatkiša za djecu. Hvala im što su i financijski i svojim prisustvom podržali akciju i nadam se da je ova akcija početak jednog dugog puta a na kojem je na kraju naš zajednički cilj, a to je da više ne bude gladnih i žednih na našoj opštini a i šire. U narednom periodu planirano je da se potpiše memorandum o saradnji i zajedničkom djelovanju kroz jednokratnu pomoć ljudima i apliciranje različitim projektima između naše organizacije i HO,,Nemanjići“ kako bi zajedničkim snagama mogli izvesti i krupnije projekte koje su od značaja za našu opštinu a i šire. Takođe u 2018.godini nastavićemo započetu saradnju sa Srpskom pravoslavnom crkvom, Islamskom vjerskom zajednicom, udruženjem “Srbi za Srbe” kao i mnogim drugim organizacijama sa kojima pregovaramo o načinima saradnje.“,zaključio je Milešić.

U današnjoj akciji učestvovao je i član Humanitarne organizacije ,,Nemanjići“ iz Tićina gospodin Zdravko Mišanović koji je izjavio sledeće:
–  ,,Danas smo obišli sa našim prijateljima iz Humanitarne organizacije,,Srcem za Modriču“ ukupno devet porodica i to jednu porodicu u Modriči, tri porodice u Vranjaku i dvije porodice u Koprivni za koje je naša organizacija obezbijedila pakete hrane i pakete za djecu jer se radi o porodicama koje imaju dvoje i više djece. Naravno ove porodice su dobile i dodatne pakete i od Humanitarne organizacije Srcem za Modriču. Hvala im puno jer današnju akciju nebi mogli izvesti bez pomoći HO,,Srcem za Modriču“, bez njenog prvobitnog mišljenja i prijedloga koje porodice obići i na koji im način pomoći pa do današnje konkretne akcije. Nakon današnje razmjene mišljenja i stečenih iskustava radujem se svakako nekoj budućoj saradnji i susretu sa ovim čestitim i dobrim ljudima koji ne štede ni svoja auta ni gorivo ni vrijeme da dođu do svakog čovjeka i pomognu mu.“

Takođe u današnjoj akciji učestvovala je po prvi put naša članica iz Njemačke Slavica Kolb Lukić, koja je iako na godišnjem odmoru ne žalivši svoje vrijeme zajedno sa našim članovima obišla sve ljude i aktivno učestvovala u podjeli paketa.

Zamolili smo Slavicu da nam prenese svoje utiske sa svoje prve akcije sa našim članovima:
–  “Velika mi je čast bila danas biti sa ovim dobrim ljudima. Ne znam da li me više raduje požrtvovanost starijih članova ili ovih djevojaka i momaka koji rame uz rame idu i kroz blato i vodu samo da svako dobije paket koji mu je namijenjen a pri tome bez riječi pogovora slušaju starije. Danas sam dobila utisak da sam u jednoj velikoj porodici u kojoj su svi za jednog a jedan za sve. Odlazim za Njemačku puna utisaka i hvala vam moji prijatelji što ste mi pružili priliku da i ovo doživim jer ovakvo jedinstvo teško da ćete igdje vidjeti. Lično ću pokušati da pomognem organizaciju, pored lične članarine koju uplaćujem tako ću isto pokušati da nađem model kako da ovim ljudima nađemo način da obezbijedimo jedno terensko vozilo jer danas što obiđošmo porodica velikom većinom su nepristupačni tereni ali oni niko ne štedi svoje lično vozilo “.

Danas su pakete dobili: Porodica Arsić-Modriča 5 (Slađan i Milijana žive sa još sedmero djece,imaju prihode od dječijeg dolatka i Slađan odlazi na dnevnice. Žive u montažnoj vikendici koju su dobili na korištenje od Vlade RS)-dobili paket od HO,,Srcem za Modriču“, paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“ Todor Topalović-Vranjak (živi sam u veoma lošoj kući bez prihoda)- dobio paket od HO,,Srcem za Modriču“ Mitar Radojević-Vranjak ( živi u školskim stanovima sa majkom Martom bez primanja)- dobili paket od HO,,Srcem za Modriču“ Porodica Todorović-Vranjak (Rado i Milka žive sa petero djece, imaju prihode od ječijeg doplatka i Rado odlazi na dnevnice)- dobili paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“ Porodica Marković-Vranjak (David i Svjetlana žive bez ikakvog stalnog izvora primanja sa petero djece od kojih je najmlađe staro 4 mjeseca. Jedini prihodi su dječiji doplatak)- dobili paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“ Mioljka Todorović-Koprivna (živi sama sa svoja dva sina nakon tragične pogibije supruga. Nekoliko puta HO,,Srcem za Modriču“ pomagala je ovu porodicu jer živjeli su u veoma lošim uslovima. Nemaju prihoda osim dječijeg doplatka ili kada Miljka ode na dnevnicu)- dobili paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“ Porodica Kuzmanović-Koprivna (Đorđo i Draženka žive bez stalnog izvora primanja u trošnoj kući sa šestero djece. Jedini izvor primanja je dječiji doplatak i dnevnice na koje ide Đorđo)- dobili paket od HO,,Srcem za Modriču“, paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“ Čedo Duronjić-Koprivna (živi sam bez ikakvih primanja)- dobili paket od HO,,Srcem za Modriču“ Porodica Anđić-Babešnic (Nikifor i Maja žive sa šestero djece a ubrzo očekuju i sedmo dijete. Najstarija ćerka Ljubica (16 godina) ponovo u odnosu na našu raniju posjetu ima ogromnih zdravstvenih problema i nalazi se na liječenju u bolnici u Beogradu)- dobili paket od HO,,Srcem za Modriču“, paket i dječiji paket od HO,,Nemanjići“.

U današnjoj akciji ispred Humanitarne organizacije ,,Srcem za Modriču“ učestvovali su: Bojan Milešić, protojerej stavrofor Jadranko Stojanović, Aleksandar Zarić, Mitar Kršić, Slavica Kolb Lukić, te omladinci: Teodora Vidović, Kristina Cvetić, Hristijana Stojanović, Nikola Simić.
Takođe se zahvaljujemo i gospodinu Zdravku Mišanoviću koji je sa našim članstvom obišao sve ove kuće i uvidio o kakvim se slučajevima radi. HO,,Srcem za Modriču“ zahvaljuje se i novinarskoj ekipi u sastavu Marija Krsmanović i Vedran Blagojević koji su u ime televizije K3 ispratili ovu akciju .
Isto tako, želimo se zahvaliti firmi “Vučijak trejd” jer je pomogla realizaciju današnje akcije i nastavlja tradiciju pomaganja naše organizacije.
Humanitarna organizacija,,Srcem za Modriču“ zahvaljuje se svim učesnicima današnje akcije a bratskoj organizaciji ,,Nemanjići“ želimo puno uspjeha u daljem radu i da mnoštvo akcija i projekata izvedemo u budućnosti.

Vaša Srcem za Modriču

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...