Home / NOVOSTI / HRONIKA / Potpisani ugovori o stipendiranju studenata u 2017. godini

Potpisani ugovori o stipendiranju studenata u 2017. godini

U Skupštinskoj sali opštine Modriča, 04.januara 2017. godine potpisani su Ugovori o stipendiranju 60 novih studenata kojima je stipendija dodijeljena za školsku 2016/2017. godinu. Potpisivanju su prisustvovali zamjenika načelnika opštine Nikola Savić, v.d. načelnika odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti Alenka Ilovčević i v.d. načelnika odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković.

Opština će u školskoj 2016/2017. godini stipendirati ukupno 193  studenata od kojih:

  • 133 studenata iz ranijih godina,
  • 60 novih studenta od čega je 4 djece ratnih vojnih invalida i 56 studenata iz ostalih kategorija.

Za 43 studenata ove godine miruju prava iz razloga što su obnovili godinu.

“Opština svake godine iz budžeta izdvoji oko 200.000 KM za stipendiranje studenata. To je radila svih ovih godina i radiće to i u buduće i ove nove godine smo planirali isto tako, što je dokaz potpisivanje ovih ugovora. Važno je naglasiti da je opština ukupno do sada stipendirala 1079 studenata. To je jedan inpozantan broj i zaista jedan veliki doprinos za ovu djecu, za njihovo školovanje a samim tim i za opštinu Modriča jer će oni izrasti u časne, školovane i poštene ljude. Ono što opština traži od ovih studenata je da budu dobri učenici, prije svega da slušaju svoje roditelje i da na neki način budu predstavnici opštine Modriča tamo gdje studiraju”, izjavio je zamjenika načelnika Nikola Savić.

studenti_potpisivanje_ugovora_2

Studentima opštine Modriča  isplaćuju se stipendije u mjesečnom iznosu od 100 KM, s tim da se za 30 % uvećava studentima koji su u prethodnoj godini studija položili sve ispite i postigli uspjeh 8,00 i više i iznosi 130 KM.

„Ova stipendija znači mnogo za mene. Prvu godinu nisam imao stipendiju i bilo je teško tako da će ova stipendija dobro doći u budućem školovanju. Od sada ću ja imati svoj vlastiti prihod za školovanje tako da će biti dosta lakšpe i mojim roditeljima“, rekao je Malinović Ilija, student druge godine Softverskog inženjerstva na fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

studenti_potpisivanje_ugovora_1

U saradnji sa privrednicima sa prostora opštine Modriča utvrđena su i deficitarna zanimanja i to :
– studij tehnologije- obućarski i kožarski smjer,
– studij mašinstva i
– studij elektrotehnike,
koja su u konkursu koji je objavljen 31.10.2016.godine bodovana sa dodatnih 30 bodova. Pravo za dodatno bodovanje na osnovu deficitarnog zanimanja ostvarilo je 8 studenata.

U 2017. godini za stipendiranje studenata iz budžeta opštine Modriča izdvojit će se 200.000 KM.

„Do sad nisam imala stipendiju i ona mi znači mnogo. Stipendija ne samo da pomaže našim roditeljima finansijski nego nam pokazuje koliko naš grad cijeni naš trud, naše znanje i naše učenje“, izjavila je Milena Božić, student druge godine Geodezije i geomatike na fakultetu Tehničkih nauka u Novom Sadu.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...