Home / NOVOSTI / HRONIKA / Posjete povodom Božića *(VIDEO)

Posjete povodom Božića *(VIDEO)

Povodom Božića, 3. januara 2019. godine, predstavnici opštinske uprave  posjetili su korisnike 22 stambene jedinice i uručili skromne pakete sa hranom i higijenskim potrebštinama. Stambene jedinice su useljene u decembru 2018. godine u koje su smještena lica koja su koristila kolektivni i alternativni vid smještaja.

„Danas smo posjetili bivše korisnike kolektivnog i alternativnog smještaja. Posle mnogo godina oni Božić dočekuju u svojim kućama. Želim im dobro zdravlje i da još puno praznika dočekaju u svojim novim domovima“, izjavila je Bosa Novaković, načelnik Odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove.

 

Stambene jedinice su izgrađene po  projektu  „Zatvaranje kolektivnih centara i  alternativnog smještaja putem obezbjeđenja javnih stambenih rješenja  – CEB 2“. Projekat je finansiran kreditnim sredstvima Razvojne banke Vijeća Evrope, uz učešće lokalne zajednice putem obezbjeđenja zemljišta, infrastrukture i dozvola.  Opština Modriča je prva opština u BiH koja je završila izgradnju objekata ovog tipa u okviru projekta CEB 2. Izgradnja 22 stambene jedinice u Modriči koštala je ukupno 1,313.266,41  KM, od čega je vrijednost izvedenih radova iznosila 1,041.361,17KM, opremanje objekata 86.254,74, a opština Modriča je izdvojila finansijska sredstva u iznosu od 185.650,50 KM.

Ovaj vid stanovanja nije besplatan, a korisnici stanova biće u obavezi plaćati zakupninu 1 KM po m2 stambene površine. Lica koja nemaju primanja i nisu u mogućnosti plaćati zakupninu biće subvencionisana, tj. obezbijediće se pomoć za plaćanje zakupnine. Od prikupljene zakupnine plaćaće se troškovi tekućeg održavanja izgrađenih objekata i drugi troškovi koje će propisati opština Modriča.

Opština je nastavila da vodi brigu o korisnicima. Povremeno ih obilaze zaduženi službenici da bi prepoznali njihove  potrebe, tako da je  nedavno nabavljeno 30 metara drva za socijalno ukrožene korisnike koji nemaju nikakvih primanja a u toku je punjenje permanta sistema za grijanje svih 22 stambene jedinice.

„Konačno se osjećam kao svoj na svome. Prezadovaljna sam. Zahvaljujem se načelniku i njegovim saradnicima i svima ostalim koji su nam ovo omogućili. U kućama imamo sve što nam je potrebno“, rekla Bosiljka Lovre, korisnica jednog od objekta.

 

„Nakon 30 godina dočekujem Božić u svojoj kući. Zaista sam zadovoljan. Toplo nam je, lijepo nam je i zahvalan sam svima koji su pomogli da dobijemo krov nad glavom“, izjavio je Tešo Kuzmanović, korisnik stambene jedinice.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...