Home / NOVOSTI / HRONIKA / Posjeta Kolektivnom centru u Donjim Kladarima

Posjeta Kolektivnom centru u Donjim Kladarima

Predstavnici opštinske uprave, Crkvene opštine Miloševac,  Centra za socijalni rad, Crvenog krsta i Ministarstva za izbjegla i raseljena lica posjetili su  5. aprila 2018. godine Kolektivni centar u Donjim Kladarima i više socijalno ugroženih porodica. Kolektivni centar se redovno posjećuje i povodom božićnih praznika, kao i u drugim prilikama nevezano za praznike.

U Kolektivnom centru  smješteno je 17 korisnika od čega je 13 samaca i 2 porodice po 2 člana. To su lica čija je imovina uništena. Pojedini korisnici ostvaruju određena prava i to: 4 penzionera, 4 korisnika novčane pomoći Centra za socijalni rad i tuđe pomoći i njege, 1 korisnik boračkog dodatka i 1 RVI. Preostali broj njih 7 korisnika nemaju vlastitih primanja, dok za 5 najugroženijih lica, starih i bolesnih Crveni krst besplatno obezbjeđuje hljeb svaki dan a paštete i nareske povremeno.

U Kolektivnom centru je u funkciji centralno grijanje, a kao i prethodnih godina opština je obezbijedila i plaća ložače za cijelu grejnu sezonu kao i domara tokom cijele godine koji vodi brigu o korisnicima Centra.

U toku je trajno rješavanje stambenog pitanja korisnika Kolektivnog centra. U ulici Vasilija Ostroškog, Mjesna zajednica Modriča 5, grade se 22 stambene jedinice u kojim će biti smještena 22 samca, od čega 12 iz Kolektivnog centra i 10 iz socijalno ugroženih kategorija. Izgradnja 22 stambene jedinice se realizuje u okviru projekta   CEB 2 – Zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih smještaja putem osiguranja javnih stambenih rješenja. Projekat finansira Republika Srpska i Bosna i Hercegovina kreditnim sredstvima Razvojne banke Savjeta Evrope. Implementator projekta je Ministarstvo za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, a ugovorena vrijednost izgradnje objekata je 1.041.361,17 KM. Opština Modriča je obezbijedila lokaciju, projektnu dokumentaciju i infrastrukturne priključke, što do sada iznosi 150.438,13 KM. Izvođač  radova je „Jokić invest“ d.o.o. Zvornik, a rok za izvođenje radova je 120 dana. Korisnicima će tokom 2018. godine biti predate na korištenje potpuno opremljene stambene jedinice.

„Ove posjete nam puno znače.   Ovdje sam punih 15 godina i jedva čekam da se preselim u svoj novi dom“, izjavila je Sofija Vidović, korisnik Kolektivnog centra.

Povodom Vaskrsa biće posjećeno 29 porodica.

„Danas smo ovdje kao i predhodnih godina, povodom najvećeg hrišćanskog praznika, da korisnicima kolektivnog centra poželimo dobro zdravlje i uručimo skromne poklone. U toku je izgradnja 22 stambene jedinice za njihovo trajno stambeno zbrinjavanje i do kraja ove godine , a možda i prije one će biti izgrađene, potpuno opremljene i useljive“, rekla je Bosa Novaković, načelnik Odjeljenj za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...