Home / NOVOSTI / HRONIKA / Posjeta deminerskog radilišta

Posjeta deminerskog radilišta

Danas, 1. aprila 2015. godine, povodom 4. aprila – Međunarodnog dana borbe protiv mina, direktor Republičke uprave civilne zaštite Republike Srpske Veseljko Elez i pomoćnik za deminiranje Dragan Kos, zajedno sa načelnikom opštine Modriča Mladenom Krekićem, obišli su deminersko radilište Mišići – Filomena u MZ Skugrić, gdje je angažovan Tim za mašinsko deminiranje Republičke uprave civilne zaštite.

Deminiranje tokom 2014. godine na području opštine Modriča se može ocjeniti kao standardno, s obzirom da su od prioritetne površine 381.349,21 m2 završena 3 (tri) zadatka ukupne površine od 90.515,91 m2, odnosno 24% realizacije. Republička uprava Civilne zaštite je deminirala na Filomeni 63.126,43 m2 i u Miloševcu (Poloj i Ade-Poloj) 25.605,87 m2. Ovaj prostor je važan zbog korištenja istog kao poljoprivrednog zemljišta.

„Povod ovog dolaska je Dan borbe protiv mina, 4. april, pa smo htjeli iskoristiti da obiđemo naše timove na terenu. Oni su 16. marta počeli da rade tamo gdje vremenski uslovi dozvoljavaju. Ovo je jedna posjeta radnom timu koji je tu na terenu. Ovaj zadatak su počeli da rade prošle godine i nastavljaju ove godine. Cilj nam je vratiti u funkciju ovo zemljište koje je bilo poljoprivredno i puteve koji se koriste. Ovim ljudima treba odati priznanje za sav njihov rad u prethodnim godinama a i za ono što ih čeka u budućnosti,“ rekao je Veseljko Elez,  direktor Republičke uprave civilne zaštite.

Prema podacima Opštinske civilne zaštite od 1997. do 2014. godine završeno je ukupno 34 projekta deminiranja sa očišćenih 852.939,50 m2. Preostalo je 43 projekta za deminiranje sa ukupnom površinom od 1.904.265,56 m2.

Lista prioriteta deminiranja za 2015. godinu je sačinjena blagovremeno i sadrži 16 zadataka  ukupne površine 343.826,24 m2. Preostali deminerski zadaci na području opštine Modriča uglavnom su locirani na brdskom terenu ili su malih površina, te je umanjena ekonomičnost postupka deminiranja, što se, takođe, odražava negativno na nešto usporeniji tempo realizacije deminiranja.

Pomoćnik direktora za deminiranje Dragan Kos je ovom prilikom rekao: „Deminerski tim Republičke uprave civilne zaštite je nastavio rad 16. marta na projktu Mišići-Filomena na opštini Modriča. Do danas je urađeno oko 60% projekta, 40% ostaje da se uradi u narednom periodu. Na projektu su angažovani mašinski tim, pridodat sa dijelom još jednog deminerskog tima, tako da se nadamo uz pomoć dobrih vremenskih uslova u narednih mjesec dana da ćemo završiti ovaj projekat. Ovaj projekat je površine 63.000 m2 i do sad su pronađene samo naznake da je minirano, radi se o poteznim žicama. U narednom periodu ćemo i uz pomoć pasa za otkrivanje eksploziva provjeriti te potezne žice u cilju što boljeg i kvalitetnijeg rada na terenu. Sobzirom na naše ograničene resurse, a po zahtjevu načelnika opštine Modriča, imamo još jedan projekat koji je značajan za opštinu a on se nalazi u MZ Miloševac. Nadamo se da ćemo iskoristiti priliku i iskoristiti naše kapacitete i uzeti taj projekat, da ga bar počnemo raditi ove godine.“

Tokom izvještajnog perioda civilna zaštita opštine Modriča je od januara do avgusta izvršila organizacione i druge pripreme, te uputila zahtjeve BH-MAC-u, na osnovu čega su izvršena generalna izviđanja sumnjivih površina. Takođe, u okviru zaštite i spasavanja od poplava, u junu 2014. godine na području opštine Modriča izvršeno je hitno obilježavanje definisanih rizičnih površina zahvaćenih poplavom i to 2 zadatka u Miloševcu i 1 zadatak u okviru Koridora 5c. Tokom izvještajnog perioda na području opštine Modriča realizovana je protiv-minska aktivnost obnavljanja minskih znakova, edukativnog rada sa ugroženim zajednicama i postavljanja informativnih panoa označenih rizičnih površina na lokacijama Babešnica i Jasenica. Aktivnost je provelo sertifikovano udruženje „Posavina bez mina“ iz Brčkog pod nadzorom Kancelarije za uklanjanje mina u BiH, regionalna kancelarija Banja Luka.

„Zahvaljujemo se ljudima iz Civilne zaštite na današnjoj posjeti, a posebno ljudima deminerima koji ulažu sve napore a time ulažu svoje živote da očiste ovaj dio od mina. Vidite i sami da se mi nalazimo u po polja kako to naš narod kaže i da je ovaj dio zemlje jako bogat, jako plodan. Ovdje prolazi mnogo ljudi, ovdje ima koncesionara i naših poljoprivrednika koji to obrađuju. Ovaj projekat je započet prošle godine, obuhvata oko 63.000 m2 zemljišta koja su bila sumljiva a sad se može reći ovom priliko da je dobrim dijelom to i očišćeno. Za poljoprivrednike, za opštinu Modriču to znači još jedna očišćena površina. Prezentovano nam je da će se pokušati očistiti manuelno i sa drugim sredstvima kako ne bi zaostala neka mina na ovom području.U ovom slučaju jedna velika zahvalnost deminerima, zahvalnost direkciji i direktoru. Zahvalnost i za današnju posjetu pomoćnika direktora Civilne zaštite, što mnogo znači za ove ljude koji to rade. Svako želi da im se priđe, da se porazgovara i da vide da nisu zaboravljeni ako rade tako jedan veoma složen a ja bi rekao human posao za ljude koji će to sutra koristiti. “ izjavio je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...