Home / NOVOSTI / MODRIČA / Pomoć proizvođačima mlijeka,uzgajivačima svinja i tovnih bikova na području opštine Modriča u saniranju šteta od poplava

Pomoć proizvođačima mlijeka,uzgajivačima svinja i tovnih bikova na području opštine Modriča u saniranju šteta od poplava

Jedanaestog decembra 2014. godine u mjesnoj zajednici Dugo polje podijeljena je pomoć u stočnoj hrani iz Fonda za pomoć i oporavak od poplava po projektu „Pomoć proizvođačima mlijeka, uzgajivačima svinja i tovnih bikova na području Opštine Modriča u saniranju šteta od poplava“.
Nakon katastrofalnih majskih poplava koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu, u cilju pomoći poljoprivrednim proizvođačima, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i  Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju (SIDA) preko projekta FARMA raspisali su poziv za pomoć i oporavak od poplava u sektoru poljoprivrede. Fond za pomoć i oporavak od poplava uspostavljen je sa ciljem da se poljoprivrednicima u poplavljenim područijma pomogne u postizanju nivoa prihoda i proizvodnje koje su imali prije poplava.
Sredstva iz ovoga fonda bila su dostupna proizvodnim organizacijama, zadrugama i udruženjima u 25 opština BiH koje su pretrpjele poplave među kojima se nalazi i naša opština. Opština Modriča – Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti u saradnji sa poljoprivrednom zadrugom „Eko-Plod“ je prepoznalo potrebu da se pomogne poljoprivrednim proizvođačima i da svoje stručne resurse stavi na raspolaganje subjektima koji mogu učestvovati u projektu.

“Nakon majskih poplava koje su zadesile opštinu Modriča dosta poljoprivrednih proizvođača se našlo u problemu kada im je uništena kompletna ljetina a samim tim i stočni fond je bio ugrožen. Iako je Vlada Republike Srpske interventno reagovala kako u sjetvenom  materijalu tako i na  koncentrovanoj stočnoj hrani, ipak po  dolasku zime problemi su opet eskarilali. Drago nam je da su mnoge strane donatorske organizacije prepoznale ovaj problem“, rekla je Alenka Savić, načelnica Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti u izjavi za medije.

Poljoprivredna zadruga je na osnovu prijavljenih šteta registrovanih poljoprivrednih proizvođača, kao i na osnovu njihove proizvodnje i postojećeg stočnog fonda, predložila 39 poljoprivrednika iz mjesnih zajednica : Botajica, Vranjak, Dugo Polje, Koprivna i Miloševac.

Zoran Zelinac, mještanin Dugog Polja u izjavi za medije je rekao:“Trenutno imam oko 20 grla, 15 junadi različite starosne dobi i 5 krava, a imam i svinja. Zasijane parcele  su  potpuno uništene, a neke djelimično od čega je oko 5 hektara pod kukuruzom  i 2 hektara pod djetelinom. Zahvaljujem se Vladi i projektu Farma koji su obezbijedili stočnu hranu. Dobio sam oko 4 tone  hrane i mislim da će  biti dovoljno za dva mjeseca .“

Projektom je obuhvaćeno ukupno 192 grla muznih krava, 231 grlo junadi i 644 tovne svinje. Ukupna vrijednost dobijenih sredstava iznosi 53.529,72 KM bez PDV-a. Korisnici navedenih sredstava su oslobođeni plaćanja PDV-a.
Količine odobrene stočne hrane su:

Hrana za muzna grla (kg)

Hrana za junad (kg)

Hrana za svinje (kg)

UKUPNO (kg)

34.560

41.580

38.640

114.780

 

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji prilažemo u nastavku nije u okviru gornjeg priloga, ali ga postavljamo kao dopunu.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...