Home / NOVOSTI / SPORT / Pogledajte boks meč zbog kojeg je na današnji dan drhtala cijela Jugoslavija! *(VIDEO)

Pogledajte boks meč zbog kojeg je na današnji dan drhtala cijela Jugoslavija! *(VIDEO)

Mate Parlov postao svjetski prvak u poluteškoj kategoriji WBC organizacije.

U historiji jugoslovenskog sporta 7. januar 1978. godine upisan je crvenim slovima! Tog dana je Mate Parlov postao svjetski prvak u poluteškoj kategoriji WBC organizacije.

Na današnji dan prije tačno 37 godina legendarni jugoslovenski bokser je u devetoj rundi borbe nokautirao Migela Anhela Koelja i postao profesionalni prvak svijeta. Bio je to najveći uspjeh boksa na prostorima bivše Jugoslavije, a i dan danas je ne računajući zlatne olimpijske medalje koje su naši borci osvajali, prenosi Telegraf.

Parlov je 1976. godine postao evropski prvak u poluteškoj kategoriji, a te godine nije uspio da preotme titulu vladajućem prvaku svijeta Metjuu Muhamedu, pošto je nakon prve borbe odlukom sudija trijumf pripao Amerikancu, da bi u revanšu bilo nerješeno.

Ipak, dvije godine kasnije jugoslvoenskom borcu se sve vratilo. U prepunoj Palasport hali u Milanu izašao je na crtu šampionu Koelju i savladao ga nokautom za sva vremena. Zbog rođenog Splićanina je na pravoslavni Božić te 1978. godine drhtala čitava Jugoslavija koja je sa nestrpljenjem čekala da najbolji izdanak njenog boksa konačno dosegne i svjetske visine što se i dogodilo.

Parlov je kasnije titulu prvaka svijeta izgubio od Marvina Džonsona u decembru te godine, ali bez obzira na to što nikada više nije uspio da je povrati, ovaj trenutak ostao je upamćen kao najveći bokserski uspjeh u profesionalnim vodama na prostoru nekadašnje SFRJ.

Tokom svoje profesionalne karijere imao je skor od 24 pobjede, tri poraza i dve borbe su završene nerješenim ishodom. Mate Parlov je preminuo od raka pluća 2008. godine u svojoj 60-toj godini života.

Izvor: Dnevni avaz

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U TROPIC DJEČIJIM TRKAMA U MODRIČI UČESTVOVALO 200 MALIŠANA

Atletsko rekreativni klub Modriča protekle subote organizovao je po treći put atletsku trku u dužini od 10 kilometara. Manifestacija koja ima za cilj promovisanje zdravih životnih navika te kulturnih i ...