Home / MAGAZIN / AUTO-MOTO / Počela jagma za zimskim gumama

Počela jagma za zimskim gumama

BANJALUKA – Iako obaveza posjedovanja zimske opreme na snagu stupa tek za nešto više od mjesec, vozači se uveliko pripremaju za vožnju po snijegu, tako da u prodavnicama koje prodaju gume vlada prava jagma.

Trgovci ističu da mušterije učestaju sa svakim pogoršanjem vremena, jer vlasnici četvorotočkaša ne žele da ih klizavi kolovozi zateknu nespremne.

Ipak, sudeći prema prognozama meteorologa, požurili su, budući da prvi ovosezonski snijeg zasad nije ni na vidiku.

“Vozači se već uveliko pripremaju za predstojeću zimu. Brojni su već kupili zimske gume za svoja vozila”, kazali su u  prodajnom centru guma  “Energy” Gradiška.

I u bihaćkom preduzeću “Robni promet” takođe potvrđuju da ih mušterije posjećuju i već kupuju zimske gume.

“Znate kako, čim počne kiša da pada i nastupi hladnije vrijeme, kakvo je bilo proteklih dana, radnja je puna. Mnogo guma su već kupili. Što se tiče cijena, one zavise, između ostalog, od veličine gume. Uz kupljene gume, montaža i balans su besplatni”, kazali su u firmi “Robni promet”.

Da je jagma za zimskim gumama uveliko počela, potvrđuju i prodavci u Sarajevu.

“Možda i jeste malo prerano, ali svakako se već kupuju. Ljudi hoće spremni da dočekaju snijeg”, kažu sarajevski trgovci.

Stručnjaci pozdravljaju to što se vozači uveliko pripremaju za zimske uslove vožnje, ali i savjetuju – ako gume kupite, nemojte ih odmah postavljati.

“Temperature su još visoke i to dovodi do pojačanog trošenja šara na zimskim pneumaticima, a samim tim dolazi i do lošijeg prijanjanja kada dođu zimski uslovi. Naša preporuka vozačima je da, dok god su dnevne temperature iznad 16 stepeni Celzijusovih, odgode zamjenu pneumatika”, navodi Milenko Jaćimović, inženjer saobraćaja.

Nadležni podsjećaju da obaveza posjedovanja zimske opreme u BiH na snagu stupa 15. novembra i traje do 15. aprila iduće godine, a ukoliko je tada ne budete imali, rizikujete da vam policajac napiše kaznu od 40 maraka.

“Minimalna dubina šare mora biti četiri milimetra, s tim da, ako je riječ o ljetnim gumama, u vozilu moraju biti i lanci. Vozači mogu biti kažnjeni i ako se nađu na nekom terenu, na primjer planinskom prevoju, gdje je obavezna upotreba lanaca, a oni ih ne koriste”, naglašava Predrag Likokur, viši stručni saradnik za tehničke usluge u Auto-moto savezu RS.

On kaže da je sa bezbjednosnog aspekta izuzetno bitno u zimskim uslovima imati kvalitetne gume.

“Kvalitetna guma smanjuje zaustavni put, ali i drži bolje na kolovozu”, poručuje Likokur.

Za vožnju po snijegu i ledu gume nisu jedini trošak koji vozače očekuje. Potrebno je da kupe i tečnost za hladnjak i za vjetrobrane, te da promijene i metlice brisača.

Osim toga, vozači treba da podmažu i brave parafinom, ali i, ako ih nemaju, nabave lance, jer se nikad ne zna kada mogu zatrebati.

Šta se još savjetuje

•        Kupiti tečnost za hladnjak i za vjetrobrane

•        Promijeniti metlice brisača

•        Podmazati brave parafinom

•        Nabaviti lance, za svaki slučaj

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

MODRIČA: Direktor “Jeremija tursa” registrovao autobus sa lažnim brojem šasije

MODRIČA – Nenad Vasiljević iz Modriče, vlasnik i direktor preduzeća “Jeremija turs”, prijavljen Tužilaštvu zbog sumnje da je nabavio autobus TAM, koji je korišten za prevoz putnika, a za koji ...