Home / NOVOSTI / HRONIKA / Plivanje za Časni Krst kod starog mosta *(Video)

Plivanje za Časni Krst kod starog mosta *(Video)

U organizaciji Ronilačkog kluba Vidra i Svetosavske omladinske organizacije Modriča, na Bogojavljenje 19. januara 2015. godine, prvi put u Modriči održano je plivanje za “Časni bogojavljenski krst”.  Plivanje je organizovano ispod starog mosta na rijeci Bosni. U 9 časova služena je Sveta liturgiju u svim pravoslavim hramovima u Modriči, u 10 časova veliko Bogojavljensko osvećenje vodice a u 11 časova polazak litije prema starom mostu ispred hrama Uspenja Presvete Bogorodice u pratnji mnogobrojnih građana. Učestvovalo je oko 20 takmičara od ukupno 40 prijavljenih. Iz razloga što je rijeka Bosna bila prebrza svi nisu mogli učestvovati.

Do Časnog bogojavljenskog krsta prvi je doplivao Aleksandar Todorović iz Koprivne. Pobjedniku je dodijeljen kosovski zlatnik obilića, ikona presvete bogorodice i časni krst gospodnji.

„Nenadano sam osvojio, bila je jaka konkurencija i presrećan sam. Sledeće godine ću pokušati ponovo da osvojim“, rekao je pobijednik u plivanju za časni Bogojavljenski krst Aleksandar Todorović.

„Ovo je prvi put u Modriči, na ovom kraju, regiji, našoj crkvenoj opštini, parohijama da se organizuje plivanje za časni krst. Svi smo radosni što se danas ovoliko naroda okupilo na rijeci Bosni, na ovom starom mostu gdje se održalo plivanje za časni krst. Zahvalni smo Bogu i svima koji su danas došli ovdje da učestvuju i koji su došli da sve ovo proprate. Danas je veliki hrišćanski praznik Bogojavljenje, dan kad se gospod Isus Hristos krstio na rijeci. U ime toga mi imamo u našoj srpskoj tradiciji običaj da plivamo za časni krst jer se Hristos danas krstio i simbolično u vodu mi sa Hristom ponovo vaskrsavamo i živimo život da bi dostigli vječnost“, rekao je sveštenik Goran Panjkov.

„Sve je dobro prošlo obzirom da je voda stalno u porastu. Drago nam je prije svega radi naše Modriče i radi kluba. Gledaćemo da ovo postane tradicija i da se u buduće stalno organizuje“, rekao je Danijel Vukmirović, član Ronilačkog kluba „Vidra“ i učesnik u plivanju.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Video koji prilažemo nije u sklopu gornjeg priloga. Isti smo preuzeli sa TVK3 te ga prilažemo kao dopunu informacije.
.

I ovaj video koji prilažemo nije u sklopu gornjeg priloga. Isti je snimo naš sugrađanin Mičić, a mi ga prilažemo kao dopunu informacije.
.
[fb_embed_post href=”https://www.facebook.com/video.php?v=768274263254935&set=vb.321207564628276&type=2&theater/” width=”620″/]

Donji video preuzeli smo sa YouTube stranice.

https://www.youtube.com/watch?v=XdSBHKDpThM

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...