Home / NOVOSTI / HRONIKA / PČELARSTVO – LJUBAV I HOBI !

PČELARSTVO – LJUBAV I HOBI !

JANKOVICI NA OKUPU - PUNA KUCA RADOSTIPorodica Janković živi od pčelinjih proizvoda

MODRIČA – Mirko Janković iz Modriče zavoleo je pčelarstvo pre 25 godina, zajedno sa bratom blizancem, Marinkom. Danas se ovim pozivom bavi cela porodica.
Mirko je diplomirani ratar. Pčelarstvo je bilo ljubav i hobi, a preraslo je u profesiju.
„Inače, pčelarstvo treba ljubav, jer bez ljubavi prema pčelarstvu trud je uzaludan. Same okolnosti u kojim se našlo naše društvo pre 12 godina doprinele su da mi pčelarstvo postane glavno zanimanje. I ja sam profesionalni pčelar. Uz to, pripremamo eko-bilje, biljne preparate. Tu sam našao siguran izvor prihoda za sebe i svoju porodicu, a moja supruga i ja smo izrodili šestero dece“, počinje svoju priču Mirko Janković.

Kaže da kao otac nije usamljen. Gde glava porodice tu i naslednici.
„Bogu hvala, deca su sama odabrala taj put. Nama kao roditeljima ostalo je samo da ih podržimo. Sin je danas profesor biologije, a kćerka će za dva ili tri meseca biti magistar farmacije. Mislim da će doprineti da naš put koji smo odabrali još više učvrstimo, na radost naših kupaca. Dakle, cilj je da pčelarstvo se razvija. Nabavili smo i sušaru, pa idemo na ljeko-bilje. I na tom planu ćemo raditi malo više. Radimo i biljne preparate u sprezi sa pčelinjim proizvodima. Nadamo se da ćemo imati koristi i mi i naši cenjeni kupci kojih nije malo“, nastavlja Janković.

MIRKO JANKOVICPčelinjaci na pet lokacija

Jankovići imaju pčelinjake na pet lokacija. Šta pčelari rade u decembru?
„Imamo uzimljenih 120 košnica. Sada je na pčelinjacima najmanje posla. Međutim, mnogo je obaveza u pčelarskim radionicama i kućama. Na pčelinjacima se mogu pogledati zaštite za miševe, da li su košnice uredne, da se pregledaju krovovi. Pčelinjake povremeno treba obilaziti. Međutim, u suštini treba pustiti pčele da miruju. Njima je sada mir najpotrebniji. Znaju i hoće da zimuju i bez nas. Naše je da se ramovi klasiraju, da se vosak pretopi. Do polovine januara najmanje je posla na pčelinjaku“, pojašnjava on.

Zato pčele rade u zimskom periodu, a hladno im nije.
„Pčele su u stanju mirovanja. Zima im ne može naškoditi, ali može im od štete biti nesavestan pčelar. Pčela je od Boga stvorena i ona će prezimiti. Da joj ostavimo kvalitetnog saća i ona će sposobna dočekati proleće. Trebamo ih ostaviti na miru. Pčele svoju temperaturu održavaju, ali moraju imati dovoljno meda u košnici. Pčelari koji ostavljaju nekakve pogače greše, to šteti pčelama“, objašnjava ovaj pčelar.

Razni proizvodi od pčelarskih proizvoda

Mnogo toga proizvodi porodica Janković od pčelinjih proizvoda.
„Proizvodimo sve što pčela nudi. Dakle, med, polen, propolis. Radimo vosak, matičnu mleč, propolis kapi, razne masti i druge proizvode na bazi ljeko-bilja. Nastojimo da taj med bude izvoran, da sve bude zdravo i od onoga što priroda nudi. Hoćemo da dobijemo što izvorniji proizvod, bez ikakvih dodataka. Tako je bilo do sada, tako će biti i od sada“, kaže Mirko Janković.

On kaže da godina koja je na izmaku treba da bude hvaljena.
„Ova godina je iznad proseka. Jedna od boljih. Istina, pamtimo i bolje, ali daj bože da ostane ovako. Bilo je nekoliko loših godina. Prinosi su od 25 do 30 kilograma, negde su i veći. Tamo gde su prinosi veći od 15 kilograma, pčelari moraju biti zadovoljni. Može se živeti od svog rada. Na žalost, poslednjih godina u pčelarstvo je ušao taj ekonomski momenat i on je pretnja pčelarstvu. Moja porodica i ja volimo ovo što radimo. Volimo pčele. Od ovog se može lepo živeti, ali se mora mnogo raditi. Bez rada i ljubavi nema ništa“, zaključio je Mirko Janković.

Jankovići su učesnici brojnih sajamskih manifestacija. A i da nisu – opet bi lepo živeli od onog što vole, od pčelarstva. Naglašavaju da sve isporuče na vlastitom kućnom pragu.

Na pragu brojne i čestite porodice!

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...