Home / NOVOSTI / BiH / Optužnica protiv pet Bošnjaka za zločine nad Hrvatima

Optužnica protiv pet Bošnjaka za zločine nad Hrvatima

SARAJEVO – Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv pet nekadašnjih pripadnika takozvane Armije BiH, koja ih tereti za ratne zločine počinjene nad Hrvatima na području Mostara 1993. godine.

Enesu Ćuriću, Ibrahimu Demiroviću, zvanom Hećim, Samiru Kresi, Habibu Čopelji i Mehmedu Kaminiću, zvanom Zaim, na teret se stavljaju ratni zločini nad hrvatskim civilima, njih više od 100, među kojima je bio veći broj djece, žena, staraca, kao i žena u poodmakloj trudnoći, a koje su bile zatvorene u objektima za zatočenje u mjestu Potoci, saopšteno je danas iz Tužilaštva BiH.

U optužnici se navodi da su tokom nezakonitog zatvaranja navedeni zatvorenici mučeni, premlaćivani, zlostavljani, držani u nečovječnim uslovima, izgladnjivani, nanošene su im teške tjelesne i psihičke povrede koje su ostavile trajne posljedice na zdravlje žrtava, te su tjerani u živi štit i na prinudne radove, u kojima je ubijeno više lica.

Uz optužnicu, tužilac je predložio ispitivanje više od 40 svjedoka optužbe i priloženo je više od 257 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

GASTRO MARKET CRVENA JABUKA U SRCU SARAJEVA – SAVREMENI KONCEPT MARKETA ZA LJUBITELJE DOBRIH ZALOGAJA I PIĆA *(FOTO)

Da market može biti mnogo više od toga u klasičnom smislu riječi, danas je pokazao trgovački lanac Crvena jabuka market koji je na Marindvoru otvorio do sada najsavremeniji objekat na ...