Home / NOVOSTI / HRONIKA / Opština platila 763.528 KM za uništenu imovinu u ratu

Opština platila 763.528 KM za uništenu imovinu u ratu

MODRIČA – Opština Modriča je do kraja 2015. godine isplatila 763.528 KM za naknade za uništenu imovinu u ratu od 1992. do 1995. godine, na osnvu sudskih presuda, potvrdio je načelnik opštinskog Odjeljenja za finansije Borisav Gvozden.

Gvozden je rekao Srni da su sredstva isplaćena na osnovu konačnih sudskih presuda za 19 lica kojima su tokom rata uništeni stanovi ili kuće, kao i naknade za izuzeto zemljište i izgubljenu dobit za lica kojima su uništeni poslovni prostori ili oprema za rad.

– U toku je jedan sudski postupak za utvrđivanje ratne štete u iznosu od 285.000 KM – rekao je Gvozden i naglasio da se ne očekuje završetak spora u 2016. godini, u kojoj, po ovom osnovu, neće biti novih isplata iz lokalnog budžeta.

Stručne službe Skupštine opštine i načelnika Modriče prošle godine su izradile informaciju o pokrenutim i okončanim sudskim postupcima za uništenu i izuzetu imovinu tokom i nakon rata.

Prema toj informaciji, tokom ratnih dejstava od 1992. do 1995. godine uništeni su mnogi stanovi i zgrade koji su zbog ruševnog stanja i prijetnje po bezbjednost građana, po nalogu opštinske vlasti, porušeni, a zemljište kao neizgrađeno gradsko građevinsko zemljište dodijeljeno investitorima.

Na izuzetom zemljištu izgrađeni su novi stanovi koji su prodati, a nosioci stanarskog prava u porušenim zgradama ostali su bez imovine.

U sudskim sporovima nosilaca stanarskog prava i opštine Modriča utvrđeno je da ova lica imaju pravo naknade koju je, na osnovu presuda, opština Modriča platila sredstvima budžeta, navedeno je u informaciji stručnih službi.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...