Home / NOVOSTI / BiH / Održana vanredna sjednica Vlade RS, Cvijanović pozvala na mir

Održana vanredna sjednica Vlade RS, Cvijanović pozvala na mir

U Banjoj Luci nešto prije ponoći završena je vanredna sjednica Vlade Republike Srpske nakon napada na policijsku stanicu u Zvorniku u kojoj je 24-godišnji Nerdin Ibrić ubio policajca Dragana Đurića, a ranio Stevu Milovanovića i Željka Gajića.

Predsjednica Vlade RS Željka Cvijanović rekla je večeras nakon sjednice da Vlada osuđuje ovaj napad i poziva građane BiH na mir i toleranciju.

“Određene službe su poduzele operativne aktivnosti i sada je jasno da u BiH postoje ekstremne situacije i prijetnje. Potrebno je da svi predano rade u sklopu svih nadeležnosti. Pozivam sve građane BiH da ukoliko imaju informacije o ovom ili sličnim napadima obavijeste nadležne ustanove. I pored svega što se večeras desilo u Zvorniku, želim da pozovem sve građane na mir i da ne shvataju ovo djelo kao provokaciju koja bi izazvala nove sukobe”, kazala je Cvijanović.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović rekao je da neredi u Bugojnu i Sarjaavu očigledno nisu bili dovoljna opomena institucijama u BiH. On je ocjenio da je “večerašnji napad na policijsku stanicu u Zvorniku napad na RS”.

“Ustanove BiH ili nisu dorasle zadatku ili ne znaju šta rade. Ovo su ogromne žrtve i akt za svaku osudu. Potrebno je mnogo više povjerenja i saradnje između građana i ustanova, ali i ustanova međusobno. Također, ovo što se desilo u Zvorniku ne smije da izazvove paniku i teške riječi”, kazao je Čubrilović.

Predsjednik RS-a Milorad dodik rekao je da žali za izgublenim životima. Ono je dodao da je napadač očigledno računao na to da neće ostati živ, ali da je ubijeni policajac bio nedužan.

“Policija je uspostavila kontrolu. volio bih da je to bio individualan čin, ali čujemo da je napadač bio obučen. Žao mi je mladih indoktriniranih ljudi. Ovaj atak na RS je ujedno ataka na priču o bezbjednosti”, rekao je Dodik.

“Dobili smo cirkularrno pismo u kojem se tvrdi da će se na teritoriji BiH nekad i negdje dogoditi teroristički napad.Jasno je da je to farsa. Tražit ću da se sa tog pisma skine oznaka tajnosti pa makar i sam odgovarao za to”, kazao je Dodik.

Izvor: Klix.ba

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...