Home / NOVOSTI / BiH / LIKVIDIRAN TERORISTA Islamista napao policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen policijac *(Video)

LIKVIDIRAN TERORISTA Islamista napao policijsku stanicu u Zvorniku, ubijen policijac *(Video)

Večeras oko 19.15 na policijsku stanicu u Zvorniku izvršen je teroristički napad, kako se za sada pretpostavlja, od strane pripadnika vehabijskog pokreta. Napadač, koji je identifikovan kao Nerdin Ibrić (24), dovezao se ispred policijske stanice u crnom “golfu 2” i uz poklič “Alahu ekber” (Alah je veliki) upao u prostorije policijske stanice i odmah počeo da puca iz pumparice.

Policija na mestu napada

U pucnjavi je poginuo policajac Dragan Đurić, dok su ranjene njegove kolege Željko Gajić i Stevo Milovanović, a prilikom razmene vatre likvidiran je i napadač.

Napadač Nerdin Ibrić

Napad je izvršen za vreme primopredaje smene. Oba ranjena policajca su zbrinuta u Opštoj bolnici u Zvorniku. Prema saznanjima “Blica”, oni nisu životno ugroženi.

Jedan od ranjenih policajaca

Napadač na policijsku stanicu je 24-godišnji Nerdin Ibrić, iz Kučić Kule kod Zvornika, potvrdio je večeras Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Krv na mestu napada

Lukač je rekao je da je dosadašnji uviđaj pokazao da je Ibrić znao kada je smena policajaca u stanici, što je iskoristio za napad i istakao da je ovo teroristički čin.

 

“Napad je izvršen u vreme smjene u policijskoj stanici, što znači da je napadač znao kada se vrši smena i da tada ima najviše policajaca”, naglasio je Lukač.

On je naveo da je napadač došao automobilom ispred policijske stanice, pucao iz puške i policajca ubio na vratima.

Pripravnost policije podignuta na najviši nivo

“Nakon toga je ušao unutra i nastavio da puca i tom prilikom ranio još dvojicu policajaca. Ostali policajaci su zapucali prema njemu i napadač je ubijen tokom razmene vatre”, rekao je Lukač.

 

On je dodao da je napadač bio naoružan sa dve puške i pištoljem, te da su mu džepovi bili puni municije.

Ministar unutrašnjih poslova Dragan Lukač po dolasku u Zvornik

Lukač, koji je ranije večeras doputovao u Zvornik, izjavio je takođe da bi ovaj napad mogao da bude “početak mnogo gorih dešavanja u BiH” i istakao da će policija Srpske preduzeti sve moguće mere da zaštiti institucije i građane.

 

“Radi se o strašnom terorističkom aktu, i svi oni koji nisu verovali da će se tako nešto desiti, sada su videli da se to desilo”, kazao je Lukač za Radio-televiziju RS (RT RS).

Napad okarakterisan kao teroristički akt

On je poručio da će MUP RS proganjati teroriste i njihove saradnike ma gde bili na području Srpske, te dodao da oni koji su spremni na ovaj korak “neće imati mira”.

 

“Moraće biti sigurni da imamo odgovore na ovakve stvari i da nećemo ni oprostiti, ni zaboraviti i da ćemo se boriti protiv njih na svakom koraku. To im mora biti jasno i moraju znati da će imati svakog građanina Republike Srpske protiv sebe”, rekao je Lukač i dodao da je pripravnost policije podignuta na najviši nivo.

Ubijeni policajac u trenutku napada stajao kod vrata

Tužioci Tužilaštva BiH na putu su ka Zvorniku, potvrdio je Srni portparol ove pravosudne institucije Boris Grubešić. On je istakao da su izdate i instrukcije MUP-u Republike Srpske i pripadnicima Agencija za istrage i zaštitu BiH (Sipa) šta da rade na mestu događaja.
“Pripadnici Sipe odmah su po saznanju o napadu izašli na lice mesta koje obezbeđuju pripadnici MUP-a RS”, potvrdila je portparolka Sipe Kristina Jozić.

Jako obezbeđenje svuda po Zvorniku

Kompletan deo grada oko policijske stanice u Zvorniku je blokiran, a mesto napada obezbeđuju pripadnici policije sa dugim cevima. U gradu je trenutno mirno, policijske snage su svuda raspoređene. Ugostiteljski objekti su zatvoreni u znak poštovanja prema poginulom policajcu, saznaje “Blic”.

 

Inače, u selu Gornja Dubnica kod Kalesije, koja se graniči sa opštinom Zvornik već duže vreme postoji vehabijska grupa od koje strahuju mnogi Srbi.

U Zvorniku trenutno mirno

Napad na policijsku stanicu u Zvorniku izazvao je oštra reagovanja nadležnih u Republici Srpskoj i BiH, čije su vlasti ocenile da se radi o terorističkom aktu.
Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić je rekao da ovakve stvari ne mogu biti tolerisane i najavio da će u saradnji s Tužilaštvom BiH otpočeti oštru i represivnu akciju.
Direktor SIPA Goran Zubac takodje je najavio suzbijanje terorizma. Prema njegovim rečima, napad na policijsku stanicu u Zvorniku je dokaz da u BiH postoji terorizam, te da je ovo izražen teroristički napad.

 

 

SEDNICA VLADE RSVlada Republike Srpske večeras je najoštrije osudila teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku, u kojem je ubijen jedan policajac, a dva policajca su ranjena.
Premijerka RS Željka Cvijanović je pozvala građane na mir i toleranciju, i da se uzdrže od širenja panike i dezinformacija.
SUTRA HITNA SEDNICA PREDSEDNIŠTVA BiH

Predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je večeras u Istočnom Sarajevu, nakon sastanka srpskih predstavnika u institucijama BiH, da je za sutra ujutro sazvao hitnu sednicu Predsedništva zbog terorističkog napada u Zvorniku.
“Iz svega onoga što za sada imamo od informacija, sasvim je jasno da je reč o terorističkom činu. Ovim činom ugrožen je život običnog čoveka, životi naše dece. To je napad na sve nas i stvar u kojoj više nema kompromisa”, poručio je Ivanić. (Srna)

DODIK: NE MOŽEMO RAČUNATI NA OBAVEŠTAJNE IZVORI IZ BiH
Predsednik RS Milorad Dodik izjavio je večeras Srni da je teroristički napad na policijsku stanicu u Zvorniku dokaz da RS ne može da računa obaveštajne izvore iz Bosne i Hercegovine.
“Nije bilo nikakvih podataka o terorističkom napadu. To samo govori koliko bezbednosna struktura u BiH funkcioniše i koliko ima potencijalnih terorista spavača, koji su u svakom trenutku spremni da bilo gde naprave teroristički akt”, rekao je Dodik.
On je istakao da je ovo napad na institucije sistema i da sigurno nije individualan čin, mada će svi pokušati da to na taj način prezentuju.
“Bez obzira što je pojedinac izvršio ovaj napad, kaže Dodik, on je morao u nekoj sredini da bude edukovan za tako nešto. Očigledno je da je tu reč o napadu iz verskih i terorističkih razloga i da je ovo teroristički akt”, rekao je Dodik i dodao da se napad desio iznenada i neočekivano.
Dodik je naglasio da će RS, nakon svega ovoga, morati da još jednom stavi na dnevni red svoju bezbednosnu strukturu.
Predsednik RS je izrazio saučešće porodici stradalog policajca u terorističkom napadu u kojem su još dvojica policajaca ranjena.
“Najveća je žal za poginulim policajcem, koji je danas mirno došao na posao. Najveća tuga je za njegovu porodicu kojoj izražavam saučešće”, rekao je Dodik.
On je naveo da ga je telefonom nazvao premijer Srbije Aleksandar Vučić, koji mu je rekao da prenese izraze saučešća porodici nastradalog policajca. (Srna)

 

VUČIĆ I STEFANOVIĆ IZRAZILI SAUČEŠĆEPredsednik Vlade Aleksandar Vučić uputio je telegram saučešca predsednici vlade i predsedniku RS Željki Cvijanović i Miloradu Dodiku, poručivši da je snažno potrešen vešću o najstrašnijem napadu u kojem je stradao policajac.

I ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović izjavio je večeras saučešće.On je istakao da Ministarstvo preduzima sve mere da bi sprečilo slične pojave u Srbiji i pružilo svu podršku policiji Republike Srpske u borbi protiv terorizma. (Tanjug, Beta)

Izvor: Blic

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...