Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježena sedmica cjeloživotnog učenja

Obilježena sedmica cjeloživotnog učenja

Centar za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS sprovodi projekat pod nazivom „Obrazovanjem do zapošljavanja“ na području Modriče, Doboja i Dervente. Projekat finansira Evropska unija. Jedna od projektnih aktivnosti je info kanpanja o cjeloživotnom učenju koja je zvanično počela obilježavanjem „Evropskog dana jezika“ u Modriči i Doboju.

„Sedmica cjeloživotnog učenja“ obilježena je 31. oktobra 2017. godine u Kino sali Srpskog kulturnog centra realizacijom  dva događaja :

  1. Berba priča , sa početkom u 9 časova i
  2. Berba knjiga sa početkom u 18 časova.

Organizator događaja je Centar za promociju Evropskih vrijednosti EVROPLUS a saradnik na projektu je Opština Modriča i  Srpski kulturni centar Modriča.

UNESKO je 1999 godine pokrenuo inicijativu da se svake godine u jesen obilježava sedmica cjeloživotnog učenja.

Berba priča je događaj u koji je uključeno 70 učesnika, djece osnovnog školskog uzrasta. Berba priča  se odvijala uz pomoć animatorice, Emanuele Božić, dipl. defektolog logopeda, koja je tokom aktivnosti djeci pričala priče, a zatim su djeca rješavala zagonetke. Kompletan događaj je propraćen dječijim pjesmama koje su puštene na razglas. Cilj aktivnosti „Berba priča“ je posticanje razvoja čitalačkih sposobnosti kod djece sa namjerom da se naglasi  važnost čitanja za njihov rast i razvoj.

Berba knjiga je aktivnost namijenjena odraslim licima. Učešće je uzelo 30 lica iz Modriče, u saradnji sa bibliotekom Srpskog kulturnog centra. Događaj je organizovan u galeriji Srpskog kulturnog centra. Knjige su bile zapakovane i vezane ukrasnim vrpcama i okačene da „vise“ kako bi se mogle „ubrati“.

„Cilj nam je da utičemo na razvoj čitalačkih navika kod djece, razvijamo ljubav prema knjizi i ujedno da skrenemo pažnju na značaj pravilne ishrane. Željeli smo da povežemo važnost čitanja u ovom najranijem uzrastu i pravilnu ishranu. Podijelili smo 70 knjiga, za tri odjeljenja učenika OŠ Sveti Sava“, izjavila je Dijana Đurđević, tim lider u organizaciji Centra za promociju evropskih vrijednosti EUROPLUS.

Radionicu „Uberi svoju knjigu“ je vodila Ivana Bukejlović. Cilj aktivnosti je upravo naglašavanje važnosti čitanja kao segmenta cjeloživotnog učenja za lični i profesionalni razvoj svakog pojedinca.

„Motiv organizovanja događaja je da djeca spoznaju važnost čitanja i zdrave ishrane. Ukolikio danas i na sličnim aktivnostima budu spoznali važnost čitanja toliko će čitati u budućnosti. U današnjem vremenu modernih tehnologija važno je praviti ovakve akcije, da djeca a i starije osobe ostave telefon i internet i počnu čitati knjige. To je sigurno kvalitetnije utrošeno vrijeme, rekao je Dejan Stojanović, direktor Srpskog kulturnog centra.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...