Home / NOVOSTI / HRONIKA / U modričkom kraju pri kraju jesenja setva *(TONSKI PRILOG)

U modričkom kraju pri kraju jesenja setva *(TONSKI PRILOG)

Najviše zemlje pod pšenicom
Zemlji potrebno još vlage

MODRIČA – Jesenja setva u modričkom kraju je u završnoj fazi. Povoljne vremenske prilike uticale su da poljoprivrednici i pre uobičajenog roka obave poslove na njivama. Tome su doprinele i podsticajne mere Vlade Republike Srpske i opštine Modriča.

Savo Drinić iz Miloševca kod Modriče obrađuje 20 hektara zemlje. Pomažu mu supruga i povremeno unuci. Zadovoljan je prinosima kukuruza, uprkos velikoj suši, pa se nada dobrom rodu i hlebnog žita.

„Za ovu setvu radim 10 hektara, a 10 hektara sam imao pod kukuruzom. Imao sam prosečno 6 tona kukuruza po hektaru. Imam svoj sistem za navodnjavanje, zato kukuruz nije podbacio. Na vreme sam ušao u jesenju setvu, vreme je poslužilo i privodim kraju setvu. Pale su i poslednje brazde“, govori Drinić.

OBRAĐUJE 20 HEKTARA ZEMLJE – SAVO DRINIĆ

Nedovoljna vlažnost zemljišta

Padala je kiša, ali je zemlji još potrebno vlage. Savo Drinić kaže da bi kiše trebalo. Prezadovoljan je subvencijama Ministarstva poljoprivrede RS, ali i podrškom lokalne zajednice. Na taj način se od poljoprivrede pristojno živi.

„Treba još kiše. Padala je proteklih dana, ide nešto bolje, ali treba još kiše. Prezadovoljan sam subvencijama. Svaka pomoć dobro dođe. Živim od poljoprivrede i pristojno se živi“, ističe on.

Savo Drinić nema dovoljne površine obradivog zemljišta, ali snalazi se na njemu poznati način.

„Imam svoje zemlje 7 hektara, ostalo je pod zakup. Imam dosta registrovano u Apifu, a ima što i nije registrovano. Obrađujem zemlju ljudi koji su sada u Hrvatskoj, nisu rešeni imovinsko-pravni odnosi. Inače, pomažu mi supruga i unuci. Ne žalim se, stignemo sve poslove na vreme privesti kraju“, hvali se Savo Drinić iz Miloševca kod Modriče.

Subvencije obradovale poljoprivrednike

Prema rečima Side Tomić, samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu u opštini Modriča, Vlada RS i opština Modriča donele su odluke o subvencioniranju. To je dobro došlo poljoprivrednicima.

„Vlada je donela odluku o dodatnim sredstvima u visini od 5 miliona maraka i pomoć novom ciklusu proizvodnje od 20 litara po hektaru prijavljene površine, te 28 KM na ime regresiranog mineralnog đubriva. Prema podacima Apifa, na području opštine Modriča ima 780 registrovanih poljoprivrednih proizvođača, ali je aktivnih njih 436. Za njih je odobreno 54.000 litara goriva i oko 74.000 maraka na ime regresiranog mineralnog đubriva. Poljoprivrednici nam kažu da njima ovi podsticaji mnogo znače“, rekla je Sida Tomić

Jesenjom setvom biće obrađeno 2008 hektara zemljišta. Pod pšenicom će biti 1650 hektara, ječmom 250, tritikalama 65, zobi 30, travama, detelinom 10 i povrćem tri hektara obradivih površina.

Slađan JEREMIĆ

 

 

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...