Home / NOVOSTI / BiH / Obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka *(VIDEO)

Obilježen Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka *(VIDEO)

Dan Boračke organizacije Republike Srpske i Dan Prvog srpskog ustanka, 14. februar, u Modriči su obilježeni polaganjem vijenaca na centralni spomenik poginulim borcima za Republiku Srpsku i svečanom Akademijom.

Vijence su položili predstavnici opštine Modriča i Opštinske boračke organizacije u prisustvu članova predsjedništva opštinske boračke organizacije, porodica poginulih boraca i boraca.

U  večernjim časovima održana je Akademija u Plavoj sali Srpskog kulturnog centra. Organizatori akademije su Opštinska boračka organizacija Modriča, Srpski kulturni centar, Kulturno-umjetničko društvo “Modriča” u saradnji sa Srpskom pravoslavnom crkvom, opštinom Modriča, srednjom i osnovnim školama.

Akademiji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, sveštenici Srpske pravoslavne crkve, porodice poginulih boraca, ratni vojni invalidi, borci i brojni građani.

Predsjednik Skupštine  Opštinske boračke organizacije Milutin Vračević svečano je otvorio Akademiju, te pozvao sve prisutne da minutom ćutanja odaju poštu poginulima za slobodu naroda i otadžbine.

Opštinska boračka organizacija, SKC, KUD „Modriča“,  osnovne i srednja škola povodom ovog praznika organizuju svake godine. Mali festival velike poezije „Zlatna lira“ na kome se osnovci i srednjoškolci takmiče u kazivanju rodoljubive poezije. Nastup na ovogodišnjoj akademiji izborilo je devet učenika, šest osnovaca i tri srednjoškolca, koji su se takmičili za nagrade i priznanja „Zlatna lira“. Rodoljubivim stihovima praznik borcima čestitali su učenici osnovnih i srednje  škole.

Priznanje „Zlatna lira“  su osvojili:

U konkurenciji  srednjoškolaca:

  1. Mjesto – Zorana Stojanović;
  2. Mjesto – Bojan Topalović;
  3. Mjesto – Nataša Filipović.

Kod osnovaca iz OŠ „Sveti Sava“ priznanja su dobili:

  1. Mjesto – Ivana Mićić;
  2. Mjesto – Marija Bojić;
  3. Mjesto – Helena Milošević.

Nagrađeni iz OŠ „Sutjeska“:

  1. Mjesto – Olivera Ristić;
  2. Mjesto – Goran Novaković;
  3. Mjesto – Milica Draganović.

Svake godine Opštinska boračka organizacija dodijeli priznanja organizacijama i pojedincima za doprinos u ostvarivanju ciljeva i zadataka ove organizacije.  Ove godine plakete su dobili Milorad Stanković, Savo Ilić i KUD „Zoran Tomušilović Dugo Polje – Botajica“.

Saborac, godišnjak Boračke organizacije opštine Modriča, već dvanaest godina bilježi najznačajnije aktivnosti Boračke organizacije, razvija patriotizam i čuva istorijsko pamćenje i tradicije oslobodilačkih ratova srpskog naroda. Saborac broj dvanaest predstavio je njegov urednik Gligor Muminović.

Veče su svojim nastupom uljepšali članovi  KUD „Modriča“ (recitatorska sekcija),  Muzičkog društva „Isidor Bajić“ i KUD „Zoran Tomušilović Dugo Polje – Botajica“.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...