Home / NOVOSTI / BiH / Održano predavanje za poljoprivredne proizvođače

Održano predavanje za poljoprivredne proizvođače

U Srpskom kulturnom centru 15. februara 2018. godine održano još jedno u nizu predavanja u okviru zimske škole za obrazovanje poljoprivrednika sa područja opštine Modriča. Organizator predavanja je Odjeljenje za privredu i društvene djelatnosti opštine Modriča.

O tehnologiji proizvodnje kukuruza i sortimentu govorili su predstavnici Instituta za povrtlarstvo i ratarstvo iz Novog Sada.

„Cilj predavanja je da se smanje greške u tehnologiji proizvodnje kukuruza što dovodi do smanjenja prinosa. Govorili smo o već dobro poznatim sortimentima ali smo predložili i novi sortiment koji će sve više biti zastupljen na ovim prostorima. Novi sortiment je pokazao odlična agropnomska svojstva u smislu povećanja prinosa“, izjavio je Goran Bekavac, selekcioner kukuruza u Institutu za povrtlarstvo i ratarstvo iz Novog Sada.

O okviru predavanja održana je i prezentacija vezana za povrtlarsku proizvodnju sa akcentom na plasteničku proizvodnju.

„Obzirom da mi na ovom dijelu BiH tek odskora imamo izgradnju kapaciteta zaštićenih prostora – plastenika  treba obratiti pažnju na zaštitu objekata u zimskom periodu da ne bi došlo do oštećenja usled eventualnih velikih snježnih padavina. Treba voditi računa o održavanju zemljišta unutar objekata i zasnivanju proizvodnje“, rekao je Izudin  Tokić, magistar poljoprivrede.

Obzirom na nepovoljne klimatske uslove sve više poljoprivrednih proizvođača sa se odjučuje na plasteničku proizvodnju, tako da na  području opštine Modriča  imamo oko 16.000 metara kvadratnih pod plastenicima.

„Imam oko 800 kvadrata pod plastenicima gdje uzgajam paradajz i papriku. Redovno prisustvujem ovakvim predavanjima, mada imam višegodišnje iskustvo u ovom poslu ali uvijek je dobro čuti nešto novo“, izjavio je Stojan Pejaković,poljoprivrednik iz Modriče.

„Na 400 kvadrata pod plastenicima uzgajam paradajz, papriku, patlidžan,  krastavce i jagode. Ova predavanja su juako edukativno i mnogo će nam koristiti u daljoj proizvodnji“, rekla je Slavica Đukić iz Modriče.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...