Home / NOVOSTI / HRONIKA / Nove stambene prostorije za osmočlanu porodicu Kuzmanović iz Koprivne *(FOTO)

Nove stambene prostorije za osmočlanu porodicu Kuzmanović iz Koprivne *(FOTO)

O porodici Kuzmanović iz Koprivne kod Modriče pisali smo u nekoliko navrata a uvijek su to bile humanitarne aktivnosti kojima se nastojalo pomoći ovoj osmočlanoj porodici koja živi u krajnje teškim uslovima.  Sve akcije su uglavnom inicirane, pa i realizovane zahvaljujući vanrednom angažovanju sveštenika protojerej-stavrofora Jadranka Stojanovića koji je već poznat široj javnosti po svom dobroćinstvu i humanitarnom djelovanju. Neke od akcija realizovala je i HO “Srcem za Modriču” u kojoj takođe djeluje i Jadranko a ovu zadnju je realizovala “Humanitarna organizacija `Srbi za Srbe` iz Beograda, ogranak za Republiku Srpsku.
U okviru ovog priloga, a kao osnovne informacije o ovoj akciji prvo u potpunosti prenosimo agencijski izvještaj (SRNA) koji je objavio Glas Regije.

(Foto: SRNA)
MODRIČA: Osmočlanoj porodici Kuzmanović dograđena i opremljena kuća
10. Novembra 2018.

MODRIČA – Osmočlanoj porodici Đorđa Kuzmanovića iz Koprivne kod Modriče danas su uručeni ključevi kuće za čiju je dogradnju i opremanje humanitarna organizacija “Srbi za Srbe” obezbijedila 35.400 KM, a ostatak novca donatori iz Modriče.

Inicijator humanitarne akcije, paroh Crkvene opštine Koprivna protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović, rekao je da su radovi na dogradnji 50 metara kvadratnih potojeće kuće i opremanje, te pronalazak vode i bušenje 16 metara dubokog bunara trajali tri mjeseca.

“Humanitarna organizacija `Srbi za Srbe` iz Beograda, ogranak za Republiku Srpsku obezbijedila je 30.400 KM, dok su ostala sredstva donirali mještani Koprivne i donatori sa prostora opštine Modriča”, rekao je Stojanović.

On je, nakon osveštanja kuće, rekao da je Crkvena opština Koprivna do sada pokrenula veliki broj humanitarnih akcija među kojima su pet akcija stambenog zbrinjavanja socijalno ugroženih porodica na prostoru mjesne zajednice Koprivna.

Predstavnik ogranka organizacije “Srbi za Srbe” u Republici Srpskoj Saša Vignjević rekao je da je akcija u Koprivni prva na prostoru Modriče.

“Uz podršku Crkvene opštine Koprivna, mještana ovog sela i donatora iz Modriče uspješno je završena akcija u kojoj su porodici Kuzmanović obezbijeđeni odlični uslovi za život”, rekao je Vignjević.

On je podsjetio da ova organizacija, osim u Republici Srpskoj, ima registrovane ogranke u 10 država širom svijeta.

Vignjević je istakao da organizacija “Srbi za Srbe” u Srpskoj ima veliki broj članova i donatora.

Đorđe i Draženka Kuzmanović i šestoro njihove djece nisu krili zadovoljstvo.

“Bez pomoći donatora ne bih mogao dograditi i opremiti kuću”, rekao je Đorđe koji je više od četiri godine na Birou za zapošljavanje.

On je istakao da je nakon 12 godina rada u preduzećima u Modriči i susjednoj opštini Odžak ostao bez posla i da od tada radi povremeno, na dnevnicu, te na taj način izdržava nezaposlenu suprugu i djecu, od kojih najstarije ima 16, a najmlađe četiri godine.

(IZVOR: SRNA)

Pored naprijed navedenih osnovnih informacija smatramo podesnim prenijeti i pisanje Crkvene Opštine Koprivna-Modriča ( Црквена Општина Копривна-Модрича )

Evo šta oni navode:

Osmočlana porodica Kuzmanović iz Koprivne kod Modriče je danas dobila 56 metara kvadratnih stambenog prostora, tako da sa 34 koliko su prije akcije imali sad imaju stan od  90 metara kvadratnih . U oktobru prošle  godine sveštenik protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović je kontaktirao Humanitarnu organizacju “Srbi za Srbe”  kako bi ovoj porodici obezbjedili pristojni dom za život. Pozitivo su odgovorili i u martu ove godine sa sveštenikom izašli na teren. Kad su obišli te dve prostorije uvidjeli su da što pre se treba ovoj porodici obezbijediti uslovno mjesto za  život. Zadužili su sveštenika da vodi i  nadgleda radove. Pristupilo se izradi projekta i ubrzo započeli radovi. Iskopan je  bunar, ostava za hidrofor, kanalizacija i  proširena cijela kuća. Imali su samo dve sobe bez vode i bilo čega uslovnog za život a sad imaju dve spavaće sobe,kuhinju odvojenu, dnevni boravak sa trpezarijom, ostavu, kupatilo i u prizemlju još jednu prostoriju. Ukupna vrednost investicije je 35400 km. Humanitarna organizacija Srbi za Srbe donirala je 30400 km a ostatak je skupljen od raznih donatora. Želimo da se ovom prilikom zahvalimo svima koji su pomogli da usrećimo ovo porodicu:

– Humanitarna organizacija Srbi za Srbe

– ZR. El-El namještaj iz Modriče

– BW COMPANY iz Doboja

– Novak Kuzmanović, Pekara Klas iz Modriče

-Eparhija Zvorničko-tuzlanska

-Crkvena Opština Koprivna

-Ostoja Jakovljević iz Koprivne

– Cvijetin Pavlović iz Koprivnske Trebave

-Miloš Grujić iz Koprivnske Trebave

– Slavko Vidović iz Koprivne

– Cvijeta Marković  iz Koprivne Trebave

Presrećni smo , nemogu opisati svoju sreću zbog ovog današnjeg dana. Puno hvala našem svešteniku Jadranku, Humanitarnoj Srbi za Srbe i svim ljudima dobre volje koji su pomogli ovu akciju. Sad imamo kuću kao sav normalan svijet,imamo vodu,kupatilo,svako djete ima svoj krevet…presrećni smo-izjavio je Đorđe Kuzmanović domaćin porodice. Majka Draženka je iz suze se zahvaljivala svima.

Ovo je jedna u nizu akcija koji vodi Humanitarna organizacija Srbi za Srbe. Na prostoru opštine Modriče je prva ali ne zadnja. Sveštenik Jadranko nas je obavjestio o ovoj porodici i vodio sve radove. Gdje god na ovom svijetu ima porodica srpske nacionalnosti a imaju više djece i pomoć im potrebna mi smo tu da pomognemo.  Molimo vas da svi koji želite pomoći ovakve akcije pozovete broj 17763 i tako darujete svoj prilog.-izjavio je član Humanitarne Saša Vignjević.

Sveštenik Jadranko zahvalio se svima na učešću u ovoj akciji, prvo Humanitarnoj Srbi za Srbe i svim ljudima. Nazvao je humanitarnu svjetlom na kraju tunela. Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga, je jedna od zapovjesti Božijih. Danas smo upravo to i potvrdili i svojim djelom. Pokazali smo ljubav prema ovoj porodici i obezbijedili joj normalan stambeni prostor kako bi svoju djecu zdravo odgajali. Ovo je već peta po redu  slična akcija na našoj parohiji,trenutno je još jedna u toku-izjavio je sveštenik.

Izvor: ( Црквена Општина Копривна-Модрича )

Pripremio / obradio: Zlatko Huravik / modričainfo

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...