Home / NOVOSTI / BiH / Nevrijeme oštetilo plastenike u Gradačcu

Nevrijeme oštetilo plastenike u Gradačcu

SARAJEVO – Olujno nevrijeme, praćeno jakim gradom, zahvatilo je dio opštine Gradačac, gdje je pričinjena velika materijalna šteta na poljoprivrednim usjevima.

Tokom nevremena, koje je Gradačac pogodilo juče kasno popodne, oštećen je veći broj plastenika i objekata kao i infrastrukturnih objekata, saopšteno je danas iz Federalne uprave Civilne zaštite.

U saopštenju se navodi da je situacija u Unsko-sanskom kantonu u vezi sa poplavama sve bolja.

Vodostaj rijeka je u stalnom opadanju, a vlasnici poplavljenih kuća čiste objekte i saniraju štetu. Najveće poteškoće i opasnosti predstavljaju pojava novih klizišta i aktiviranje starih.

I u Livanjskom kantonu, zbog povoljnijih vremenskih uslova u protekla 24 časa, na poplavljenim područjima stanje se normalizuje, a voda se povlači u svoje prirodne tokove.

U toku je prijava, te procjena i saniranje štete nastale u poplavi od 12. septembra.

Vodostaj rijeka na području Srednjobosanskog kantona je u porastu, kao i rijeke Save na području Posavskog kantona.

Na brani hidroakumulacije Modrac, u Tuzlanskom kantonu, vodostaj je jutros za šest centimetara manji nego juče ujutro.

Stanje na ugroženim područjima opština Zenica i Žepče, u Zeničko-dobojskom kantonu, karakteriše pojava klizišta, tako da se nastavlja sanacija puteva i poboljšanje putne komunikacije.

Povremeni jači, ali kraći lokalni pljuskovi stvaraju dodatne probleme na sanaciji putnih komunikacija, usljed čega dolazi do nanosa materijala od nabujalih potoka na očišćene dijelove puteva. Mehanizacija je stalno na terenu.

Izvor: Nevrijeme oštetilo plastenike u Gradačcu – Društvo – Nezavisne novine.

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...