Home / NOVOSTI / HRONIKA / Nepoznati varaju starice i kradu novac

Nepoznati varaju starice i kradu novac

DOBOJ – Nepoznata lica na prevaru su uzela novac od dvije starice na području Petrova i Modriče predstavljajući se da vrše isplatu penzija ili kao predstavnici Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja.

Nepoznat muškarac na prevaru je ukrao novac od sedamdesetsedmogodišnje žene na području Petrova, predstavljajući se kao lice koje vrše isplatu penzija, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti /CJB/ Doboj.

On je zatražio dokumentaciju koja je navodno potrebna radi daljeg ostvarivanja prava na penziju i, dok je starica tražila dokumenta, uzeo je novac iz njenog novčanika.

Nepoznati se zatim, sa obrazloženjem da treba “usitniti” novac da bi isplatio penziju, udaljio u nepoznatom pravcu.

Ovaj slučaj prijavljen je juče policiji u Petrovu, a slična prevara isti dan prijavljena je i Policijskoj stanici Modriča.

Na području opštine Modriča dva nepoznata lica su na prevaru uzela novac od sedamdesettrogodišnje žene, kojoj su rekli da su predstavnici Fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Dok je jedan od njih odvlačio pažnju starici, a drugi je uzeo novac.

Policija u oba ova mjesta preduzima potrebne mjere i radnje na identifikovanju i pronalasku izvršilaca krivičnih djela koja su okvalifikovana kao “krađa”.

Iz dobojskog CJB navode da se na području koje operativno pokriva povremeno pojavljuju slična krivična djela kada izvršioci koriste neukost i neupućenost građana.

U većini slučajeva starija lica dovode u zabludu da su predstavnici institucija, nevladinih organizacija ili lica koja pružaju medicinske usluge, te zadobijanjem njihovog povjerenja, na prevaru, uzimaju novac i druge vrijednosti.

CJB Doboj apeluje da građani budu oprezni u komunikaciji sa nepoznatom osobama, koje ne treba puštati u stan ili kuću, a da se prethodno ne uvjere u njen identitet.

– Ako se nepoznato lice predstavi kao službena osoba potrebno je zatražiti na uvid službenu iskaznicu – ističu iz dobojskog CJB.

U saopštenju se navodi da građani ne treba da dozvole da budu zavedeni uvjeravanjima nepoznatih osoba koje se predstavljaju titulama, sposobnostima pružanja medicinske pomoći, mogućnostima da mogu obezbijediti određenu humanitarnu ili drugu vrstu materijalne pomoći ili nastupaju na sličan način.

– Ukoliko nepoznate osobe dođu sa sličnim ponudama, apelujemo da građani o tome odmah obavijeste policiju na besplatan broj 122, da pokušaju uočiti što više detalja o izgledu i odjeći te osobe, prevoznom sredstvu i drugim karakteristikama koje mogu pomoći u bržem otkrivanju izvršilaca koji prevarom građana ostvaruju ličnu materijalnu korist – poručuju iz CJB-a Doboj.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...