Home / NOVOSTI / HRONIKA / Najava 12. po redu Ćetenijade u Tarevcima

Najava 12. po redu Ćetenijade u Tarevcima

U prostorijama MZ Tarevci je u subotu navečer održan sastanak Organizacionog odbora 12. po redu Ćetenijade – Ćetenijada  2015. Na ovom sastanku dogovoreno je da se Ćetenijada održi u subotu 21.02.2015. godine sa početkom u 18h. Na ovoj Ćetenijadi očekuje se učešće 15-20 ekipa kao i ekipa “Brunch-a” iz Gradačca koja će za prisutne pripremati palačinke. U nastavku pročitajte što je to Ćetenija, objašnjenje načina pripreme Ćetenije kroz fotografije i video sa prošlogodišnjih Ćetenijada.

 Šta je to Ćetenija?

Ćetenija je slatkiš koji se priprema isključivo zimi. Uslov je hladno vrijeme. Bio je to razlog za okupljanje na sijela i zabavu u dugim zimskim noćima. U davna vremena djevojke i momci su se okupljali zabavljali a ćetenija je bila motiv za okupljanje. U okviru tog običaja bilo je niz lijepih detalja koji su ovom događaju davali posebanu draž i ljepotu. Ukuhani šećer se od strane nezvanih gostiju mogao ukrasti ili posoliti i zato su ga djevojke i momci morali čuvati. Samo pravljenje ćetenije je zahtjevalo pravo majstorstvo da bi se od stvrdnutog šećera kajšanjem došlo do slatkiša tankih niti.

Potrebni sastojci:

 • 1,5 – 2 kg šećera;
 • 3 – 4 kg uprženog brašna;
 • Voda;
 • jedan limun;
 • pola maslaca.

Priprema:

 1. Brašno se mora ranije upržiti do fine krem boje i prosijati. Za korištenje pri pravljenju ćetenije mora biti hladno.
 2. Ukuhani šećer, kome se na kraju dodaje sok izcijeđenog limuna, se istresa u tepciju i hladi do odgovarajuće tvrdoće.
 3. Isti se ohlađen vadi iz tepsije, neko vrijeme kajša u rukama zatim se taj isti postupak ponavlja na stolu ili siniji uz dodavanje uprženog brašna. Na kraju dobijamo izuzetan slatkiš u vidu tankih slatkih niti.
 4. Valja naglasiti da kod ćetenije nije prestiž okus već majstorstvo pri izradi. Što su niti šećera u ćeteniji tanje to je ekipa koja je radila četeniju uspješnija.
 5. Da bi se napravila dobra ćetenija potrebno je 1,5 do 2 sata rada i najmanje 3-4 osobe.
 6. Gotova ćetenija se prvo malo ohladi (vani ili u hladnoj prostoriji), a zatim se izreže na dijelove koji se simboliči zovu patke i poslužuje.
 7. Najbolje je ako se pojede već prvi dan, poslije se može slijepi te se više ne prepoznaje postignuto majstorstvo pri izradi. Kako je već rečeno za izradu ćetenije potrebno je 3-4 osobe, a ćetenija u principu uvjek okuplja veći broj osoba radi zabave i druženja što je možda i najveći pozitivni efekat ovog drevnog narodnog običaja.

 

Tekst sa najavnog plakata:

Mjesna zajednica T A R E V C I, Udruženje 4T, Sekcija mladih i Sekcija žena ORGANIZUJU PRAVLJENJE ĆETENIJE NA OTVORENOM PROSTORU.
U  subotu 21.02.2015.god. NA CENTRU U TAREVCIMA ORGANIZUJEMO TRADICIONALNU  –  DVANAESTU   PO  REDU Ć E T E N I J A D U  UZ MUZIKU, TOPLE NAPITKE, PALAČINKE, ČAŠICU S NOGU, NARODNO KOLO I DRUGO ŠTO UVESELJAVA LJUDE.

Zašto?
–    Zato jer je pravljenje ĆETENIJE u Tarevcima sa dugom tradicijom. To je godinama bio razlog i motiv okupljanja mladih uz koji su se družili i veselili.
–    Zato što taj običaj želimo sačuvati od zaborava.
–    Zato što smo do sada organizovali već jedanaest ĆETENIJADA i vidjeli da je to lijep vid okupljanja u ove zimske dane.

Kako?
–    Kao i do sada, istovremeno će se praviti više ćetenija, onoliko koliko se ekipa prijavi,
–    Ove godine nosioci majstorstva u pravljenju ćetenija su omladinke i omladinci, naravno i oni stariji majstori nisu isključeni.
        Bit će to dobar miks iskustva i mladosti.
–    Pored domaćih ekipa dogovori su u toku sa našim gostima.
       Zato očekujemo učešće ekipa naših prijatelja iz  Modriče, Odžaka, Gradačca, Orašja, Živinica, Sarajeva i Kozarske Dubice.
–    Na ovoj ćetenijadi se očekuje i ekipa iz Gradačca koja će besplatno za sve prisutne praviti palačinke.
–    Na kraju će biti proglašene najuspješnije napravljene ćetenije, dakle  I,  II,  i   III  mjesto.
–    Za one ekipe kojima treba pomoć  obezbjedili smo i stručnog  instruktora.
–    Oni koji ne učestvuju u pravljenju ćetenije  mogu navijati za svoje favorite.
–    Kvalitet napravljenih ćetenija ocjenjivat će stručni žiri i naravno proglasiti pobjednike.

    Šta će još biti?
–    Uz nenametljivu konferansu dat ćemo osnovne informacije o pravljenju ćetenije i saopštiti pravila takmičenja.
–    Prisutni se mogu prijaviti i na licu mjesta da prave ćeteniju ili da asistiraju u nekoj od ekipa. Mogu se počastiti toplim napitcima. Mogu se zagrijati i uz čašicu ljutog pića, ako sebi ponesu ili kupe na licu mjesta.
–    Dobra muzika za slušanje i igru neće izostati. Kao i uvjek bit će i kolo veliko i široko kao i uvjek do sada.
–    Sve je na snijegu, ako bude puno snijega razgrnut ćemo ga, a ako je manje snijega manje je i posla za organizatore.

POZIVAMO SVE ONE KOJI ZNAJU ŠTA JE ĆETENIJA ALI I ONE KOJI NE ZNAJU.

POZIVAMO SVE ONE KOJI ŽELE DA UČESTVUJU U PRAVLJENJU ĆETENIJE I DA SE U TOME TAKMIČE  ALI I ONE KOJI ŽELE DA VEČE PROVEDU U DOBROM I VESELOM DRUŠTVU.
Nove ekipe se mogu prijaviti na telefone 061-232-781  i  063-994-889.

UTOPLITE SE, AKO JE NEOPHODNO ALI OBAVEZNO DOĐITE U SUBOTU 21. FEBRUARA 2015.god. POČINJEMO U 18.00 sati.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...