Home / NOVOSTI / HRONIKA / Načelnik opštine Modriča i direktor JU „Vode Srpske“ obišli radilište zapadnog lateralnog kanal

Načelnik opštine Modriča i direktor JU „Vode Srpske“ obišli radilište zapadnog lateralnog kanal

Direktor JU „Vode Srpske“ Bijeljina dr Dragan Anđelić 10. juna 2015. godine posjetio je opštinu Modriča i sa načelnikom opštine Mladenom Krekićem obišao par lokacija gdje se vrši sanacija Zapadnog laterarnog kanala i kanala u Dobrinji, Srnavi i Tolisi.

 

Javna ustanova „Vode Srpske“ zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Vladom Republike Srpske izvodi radove na šest vodoprivrednih objekata na području opštine Modriča. Jedan od tih objekata je Zapadno lateralni kanal, na kome su izvršeni sanacioni radovi u dužini oko 10 kilometara. Izvršeni su radovi na izmuljivanju kanala, uklanjanju šiblja, nanosa i mulja, vrši se škarfiranje i radovi na ovom projektu su u završnoj fazi. Izvođač radova je firma „Geokop“ iz Dervente.  Rok za završetak radova je avgust 2015. godine. Radovi su pri kraju preko 95% radova je završeno i mi očekujemo da će ovaj projekat biti završen u dogovorenom roku. Pored ovog glavnog kanala saniraju se još tri poprečna kanala, a to je kanal u Dobrinji na kome je vršeno nadvišenje i to je vrlo važan vodoprivredni objekat za zaštitu  grada od bujičnih voda, te  kanal Tolisa i kanal Srnava. Ukupna vrijednost radova na sva četiri  kanala je 2.200.660,00 KM. Sredstva je obezbjedila Vlada Republike Srpske kreditnim sredstvima  Evropske investicione banke.

„Na jednoj smo od lokacija gdje se vrši sanacija Lateralnog kanala koji je bio prije poplava jedan od najugroženijih. Radovi su pri kraju, preko 95% radova je završeno i mi očekujemo da će ovaj projekat biti završen u dogovorenom roku.Pored sanacije Zapadnog lateralnog kanala, te kanala Dobrinja, Srnava i Tolisa,  na području opštine Modriča JU „Vode Srpske“ u toku 2014. godine je izvršila sanaciju nasipa koji štiti naselje Dobor. Vrijednost tih radova bila je negdje oko 420.000KM. Taj nasip je oštetila poplava u toku 2014. godine i tada je poplavljeno naselje Dobor. Šesti projekat na kome smo vršili sanaciju i na kome ćemo još popraviti neke dionice je zaštitnik nasip pored rijeke Bosne, koji takođe štiti naselje Dobor. Po nalogu Vlade Republike Srpske, odnosno Upravnog fonda solidarnosti dobili smo nalog i sproveli smo proceduru za odabir projektanta za izradu nasipa koji će štititi naselje Dobor od rijeke Bosne od visokih voda“, rekao je Dragan Anđelić, direktor JU „Vode Srpske“.

„Ovdje se izvode značajni radovi za našu lokalnu zajednicu. Lateralni kanal je napravljen sedamdeset i neke godine i od tada  nije pretrpio jednu ovakvu adaptaciju i restauraciju. Vrlo je značajno da se ovi radovi odrađuju kako treba i smatram da je ovo jedan od dobrih uslova zaštite ljudi koji ovdje žive. Hvala Vodama Srpske i Vladi RS što su 2010 godine kada smo  ovdje imali poplave prihvatili projekat i sada ga sprovodimo u djelo. Ono što je posebno bitno za naglasiti je da će u Dobor naselju vjerovatno sledeće godine početi građevinski radovi na potpunoj sanaciji i izradi novog nasipa“, izjavio je načelnik Krekić.

Izvor: Zvanična prezentacija administrativne službe opštine Modriča

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...