Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: U sanaciju šteta od poplava utrošeno 4,5 miliona KM *(VIDEO)

Modriča: U sanaciju šteta od poplava utrošeno 4,5 miliona KM *(VIDEO)

Prije tri godine Modriča je pretrpjela veliku materijalnu štetu koja je procijenjena na preko 26 miliona KM. Najugroženije naselje bilo je Dobor, gdje je poplavljeno 200 kuća. Tri godine kasnije dosta toga je popravljeno, a u sanaciji šteta do sada je utrošeno preko 4,5 miliona KM.

Stojan Pejaković iz naselja Dobor dobro se sjeća slika iz 2014. godine kada je vodena stihija nosila sve pred sobom.

-Bila je to ne poplava, već katastrofa. Stvarno je bilo užasno, voda je probila u kuću noseći svašta – prisjeća se Pejaković.

Njegov komšija Mirko Ilić kaže da i danas osjeća strah koji je doživio u toj prirodnoj katastrofi.

– Mi ćemo uvijek strahovati i uvjek gledati u nebo. Bojimo se toga šta ćemo, ovdje smo nastanjeni i ne možemo iz ove kože – kaže Ilić.

Do sada je u sanaciju na području Modriče utrošeno preko 4,5 miliona KM ozbijeđenih iz budžeta opštine, Vlade Republike Srpske i razne pomoći. To nije dovoljno, a u opštini Modriča planiraju i nove projekte za zaštitu od poplava.

– Mnogo toga je urađeno, mnogo i vlastitim snagama ljudi koji su mnogo oštećeni. Nisu sanirane naravno sve štete, to je nemoguće. Ono što je za nas jako bitno to je projekat koji je u toku, projekat vezan za MZ-4, a to je izrada novog nasipa i regulacija toka Bosne – ističe načelnik Modriče Mladen Krekić.

Ukupna šteta izazvane poplavama 2014. godine u Modriči bila je 26,3 miliona KM. Od toga šteta kod pravnih lica 11,2, a šteta nastala u privatnoj svojini kod građana 15,1 milion KM. Mnoga toga je sanirano, međutim posljedice u opštini još se osjećaju na razne načine.

Izvor: RTRS

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...