Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Svečano obilježen praznik Lazareva subota

MODRIČA: Svečano obilježen praznik Lazareva subota

MODRIČA – Večernjim bogosluženjem u Crkvi Uspenja Presvete Bogorodice, koje je služio Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Hrizostom, i litijom centralnim gradskim ulicama u Modriči je večeras obilježen praznik Lazareva subota ili Vrbica.

Vladika Hrizostom rekao je nakon bogosluženja da Srpska pravoslavna crkva i pravoslavni vjernici danas slave Lazarevu subotu koja je posvećena uspomeni na Vaskrsenje Lazarevo i ulazak Hristov u Jerusalim.

– Vaskrsenje Lazarevo je posljednje čudo Hristovo pred Nedjelju stradanja, smrt i Vaskrsenje – rekao je vladika Hrizostom i naglasio da su Hrista pri ulasku u Jerusalim dočekala i svečano pozdravila djeca, zbog čega su djeca i danas najbrojnija u obilježavanju ovog velikog hrišćanskog praznika.

Srn2017-4-8_2124491_2Nakon molitve, u crkvenoj porti osveštane su grančice vrbe koje su, uz litije i ikone, djeca i brojni vjernici, u svečanoj povorci predvođenoj vladikom i sveštenstvom Crkvene opštine i parohija modričkih, pronijeli ulicama grada.

Модрича - литија улицама МодричеČlanovi kulturno-umjetničkih društava su u narodnim nošnjama uljepšali svečanu povorku.

U svečanosti je i ove godine učestvovao načelnik opštine Modriča Mladen Krekić sa saradnicima.

Izvor: Glas regije / SRNA

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Odličan start kviz ekipe „Svetosavci“ iz Modriče

Modriča, 30.01.2023. – Takmičari „Svetosavci“ iz JU Osnovne škole „Sveti Sava“ Modriča kako prethodne tri godine, tako i ove školske godine uzeli su učešće na međunarodnom kviz takmičenju „Nemanjići – ...