Home / NOVOSTI / HRONIKA / Mjesečni borački dodatak za sve demobilisane borce

Mjesečni borački dodatak za sve demobilisane borce

MODRIČA – Svi demobilisani borci treba da ostvare pravo na mjesečni borački dodatak čiji bi iznos bio srazmjeran vremenu provedenom u odbrambeno-otadžbinskom ratu, zaključak je sa sjednice Skupštine Opštinske boračke organizacije Modriča.

Članovi Skupštine su istakli da su demobilisani borci socijalno najugroženija kategroja boračke populacije Republike Srpske, zbog čega je potrebna hitna izmjena Zakona o pravima boraca kojim bi se garantovala veća prava za sve učesnike odbrambeno-otadžbinskog rata.

Na sjednici Skupštine, održanoj sinoć, pokrenuta je inicijativa za unapređenje zdravstvene zaštite svih boračkih kategorija.

Zahtjev Skupštine je da se demobilisanim borcima koji su zbog starosti brisani sa evidencije nezaposlenih lica obezbijedi zdrastveno osiguranje po osnovu mjesečnog boračkog dodatka.

Predsjednik Skupštine ove organizacije Milutin Vračević rekao je da bi se stanje boračke kategorije moglo poboljšati proglašenjem Boračke organizacije Republike Srpske organizacijom od posebnog interesa.

Vračević je izrazio očekivanje da se predstavnici vlasti na svim nivoima Republike Srpske, od kojih su mnogi članovi Boračke organizacije, snažnije zalažu za poboljšanje statusa demobilisanih boraca.

– Na prostoru Modriče kategorisano je ukupno 4.175 boraca od kojih 1.698 boraca prve i druge kategorije ima pravo na godišnji borački dodatak, dok mjesečni borački dodatak prima 1.366 boraca starijih od 60 godina – rekao je Vračević.

On je istakao potrebu ujedinjavanja demobilisanih boraca u jednu Boračku organizaciju i istakao da zbog loših odnosa između Boračke organizacije i organizacije “Veterani” Republike Srpske najveću štetu imaju borci – stvaraoci Republike.

Sjednici Skupštine prisustvovali su Nikola Savić, zamjenik načelnika opštine Modriča i Bosa Novaković, načelnik Odjeljenja za opštu upravu u čijoj je nadležnosti boračko-invalidska zaštita.

Savić je potvrdio da lokalna uprava ima dobru saradnju sa ovom organizacijom, kao i drugim organizacijama i udruženjim proisteklim iz posljednjeg rata.

Novakovićeva je istakla da se iz budžeta opštine godišnje za dopunska prava boračkih kategorija izdvaja 200.000 KM.

– Za rad Opštinske boračke organizacije opština je u prošoj godini izdvojila 34.000 KM – rekla je Novakovićeva.

Skupština je usvojila Program rada Organizacije za 2017. godinu.

Prioritet u ovoj godini biće izgradnja spomen-obilježja u Kornici, mjestu između Modriče i Šamca gdje je na Vidovdan, 28. juna 1992. godine, spajanjem jedinica Prvog krajiškog i Istočnobosanskog korpusa Vojske Republike Srpske oslobođen koridor kroz Posavinu.

Izvor: Glas regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...