Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: Sve manje prvačića *(VIDEO)

Modriča: Sve manje prvačića *(VIDEO)

U prve razrede osnovnih škola na području Modriče iz godine u godinu sve se manje upisuje prvačića. U narednu školsku godinu upisana su samo 174 prvačića.

U seoskim školama, ove godine, 15 prvačića manje je upisano u dvije centralne osnovne škole, odnosno cijeli jedan razred.

U Osnovnu školu “Sveti Sava” sa devet područnih škola upisano je 96 prvačića ili 8 manje, dok je u Osnovnoj školi “Sutjeska” sa osam područnih škola upisano 78 ili sedam manje u odnosu na tekuću školsku godinu, što predstavlja veliki problem za škole.

– Nažalost broj učenika se iz godine u godinu smanjuje, posebno je to karakteristično za seoske škole, tako da postoji opasnost da će se pojedine škole ubrzo zatvarati zbog nedostatka broja učenika – rekla je direktorka OŠ “Sutjeska” Modriča Zorica Vasiljević.

– Ove godine upisano je u školu u Modriči 67 učenika, a prošle godine bilo je 73 upisano, u područnim školama je to različito – istakla je psiholog OŠ “Sveti Sava” Modriča Ljiljana Јovanović.

U područnim školama u Gornjim Riječanima, Koprivnskoj Trebavi, Tolisi, Ždrebanu i Potpolju upisan je samo po jedan prvačić, Školama u Ždrebanu, Donjim Kladarima i Gornjim Riječanima koje su ostale sa par učenika prijeti zatvaranje u naredne dvije do tri godine. Gdje je rješenje.

– Trebalo bi da se ozbiljno, ozbiljno, pozabavi država demografskom politikom i stanjem kako posticati taj natalitet, kako mladim ljudima dati šansu da stvaraju pordicu – dodala je Vasiljević.

U posljednjih nekoliko godina zatvorene su četiri područne škole u Gornjim Krečanama, Vranjačkoj Trebavi, Garevcu i Babešnici. Tako će naredne školske godine u Modriči osnovnu školu pohađati 1900 osnovaca, čak 70 manje nego u tekućoj školskoj godini.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...