Home / SPECIJAL / EKOLOGIJA / DUGO POLJE – UČENICI I NASTAVNICI U AKCIJI ULJEPŠAVANJA ŠKOLSKOG DVORIŠTA *(FOTO)

DUGO POLJE – UČENICI I NASTAVNICI U AKCIJI ULJEPŠAVANJA ŠKOLSKOG DVORIŠTA *(FOTO)

Dopisnik portala modričainfo iz Dugog Polja javlja nam o jednoj lijepoj akciji i to prenosimo u cjelosti.

DUGO POLJE – UČENICI I NASTAVNICI U AKCIJI ULJEPŠAVANJA ŠKOLSKOG DVORIŠTA

Danas je ekipa našeg portala posjetila selo Dugo Polje i prisustvovala radnoj akciji u kojoj su zajedno učestvovali i učenici i nastavnici Osnovne škole ,,Sveti Sava“ Modriča, područno odjeljenje Dugo Polje. Po dolasku smo zatekli radnu akciju koja je već bila u punom jeku i u kojoj na jedan lijep i veseo način sarađuju i odrasli i djeca, i „veliki i mali“ a sa zajedničkim ciljem da uljepšaju svoju okolinu. U akciji je učestvovalo tri nastavnika i oko pedeset učenika različitog uzrasta.

MITAR KRŠIĆ

Zamolili smo učitelja i tzv.domaćina ove škole Mitra Kršića da nam nešto više kaže o ovoj akciji.
–  „U saradnji sa svojim kolegama odlučili smo da danas zasadimo ovaj cvijećnjak. Naravno u sve naše aktivnosti oko škole gdje god moguće tako smo i ovaj put pozvali naše učenike da nam pomognu u realizaciji ove aktinosti. Bilo je lijepo vidjeti kako se djeca trude da pomognu u svakoj vrsti posla. Naravno trebamo pomenuti da ovu aktivnost ne bi mogli realizovati bez naših prijatelja tj. donatora koji uvijek pomažu kada god je moguće. Tako u pripremi ove akcije odmah na naš poziv da nam pomogne odgovara mještanin iz Dugog Polja, gospodin Miladin Kojić koji je donirao neophodnu zemlju za ovaj cviječnjak. Takođe trebamo i pohvaliti velikog prijatelja naše škole TR ,,Taša“ tj. vlasnicu trgovine Jelicu Savić koja je djeci podijelila sokove da se osvježe na ovakom toplom danu i koja je od sebe dala zemlju za cvijeće. Pored već pomenutih donatora moramo pomenuti i Srpsku pravoslavnu opštinu Dugo Polje na čelu sa jerejem Željkom Matićem koji su nam donirali dio neophodnog materijala za izradu cvijećnjaka. Ostali dio novca smo samofinasirali jer ukupna vrijednost radova iznosi oko 200 KM. Veliku zahvalnost dugujem kolegama Mirni Babić i Bojanu Vidakoviću, kao i pomoćnim radnicima Mirku Lazarevću i Nebojši Antiću i naravno našim učenicima jer svi smo danas skupa kao jedna porodica uradili ovaj dio posla. Pored cvijećnjaka uradili smo i jednu klupu da bi djeca i omladina koja se skuplja na obližnjem poligonu mogla odmoriti kod našeg cvijećnjaka.

Pitali smo gospodina Kršića kakvi su im planovi u narednom periodu.
–  “Za naredni peiod pokušaćemo sa predstavnicima Mjesne zajednice Dugo Polje i donatorima da izradimo jedan manji park ispred naše škole a čiji bi dio bio i naš cvijećnjak. Za to nam je neophodno dosta više novca jer bilo bi potrebno betonirati jednu stazu ili eventualno je nasuti šljunkom, zatim izraditi nekoliko klupa za sjedenje i naravno pored postojećeg drveća zasaditi nova. Za sada imamo određena obećanja da bi se i ova akcija mogla realizovati. Pored ovoga pokušaćemo da formirmo i školsku biblioteku kako bi učenici na lakši način dolazili do knjiga.

Na kraju smo pitali, da li, neovisno od svih akcija oko uređenja školskog parka ima li problema oko samog školskog objekta?
–  “Naša škola je stara 42 godine i za sada je u solidnim uslovima za nesmetan rad. Školu ove školske godine pohađa 84 učenika u 5 čistih odjeljenja i dvije kombinacije. Najveći problem pored dotrajalosti škole je i nedostatak pitke vode. Naime, škola ima vodu koja je bakteriološki neispravna i zagađena fekalijama, pa se ta voda koristi samo za toalete i kao tehnička voda. Kao moguće rešenje ovog problema predviđeno je kopanje novog arterskog bunara koji bi dao ispravnu vodu. Za sada škola nema finansija da bi mogla uraditi taj projekat. Nadamo se da ćemo putem projekata i u saradnji sa Opštinom Modriča uspjeti riješiti taj problem, jer mještani su voljni da pomognu ali ni oni kao i ni mi iz škole ne možemo da sami riješimo taj veliki problem. Djeca sada kupuju vodu ili donose od kuće jer nije rijedak slučaj da se voda prilikom brisanja table može osjetiti na fekalije. Nadam se da će nam neko pomoći oko tog problema jer sa tim problemom su upoznate sve nadležne institucije.“ – zaključio je Kršić.

Ova akcija je pokazatelj kako se uz malo truda može postići puno, tako je i ova mala družina danas uradila jedan veliki posao kako bi i sebi i drugima uljepšali život.

Autor / foto: M.K. dopisnik portala modričainfo iz Dugog Polja

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...