Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: Protest radnika Alfe (VIDEO)

Modriča: Protest radnika Alfe (VIDEO)

Ispred fabrike obuće “Alfa” u Modričai danas je održan protest radnika koji su 31.jula dobili otkaz. Bivši radnici ove firme izneli su svoje zahteve da im vlasnik fabrike omogući otkazni rok, isplati otpremnine, uplati poreze i doprinose kako bi mogli koristiti prava na novčanu naknadu  Zavoda za apošljavanje.

Otkaz u fabrici obuće “Alfa” 31.jula dobilo je 85 radnika. Kako se navodi u rešenju razlog otkaza je tehnoliški višak zbog virusa korona. Dvadesetak radnika koji su dobili otkaz protestovalo je ispred firme tražeći svoja prava.

Radnici tvrde da poslodavac nije ispoštovao obaveze.

“Ne uplaćuje nam poreze i doprinose. Nisu nam isplaćene sve plate, omogućeno pravo na godišnji odmor”, kaže otpuštena radnica Milanka Marinković.

“U prvom krugu bilo je najavljeno otpuštanje od 65 do 70 radnika, otpustili su nas 85. Onda smo sve subote radili produženo. Nikada nam ništa nije uplaćeno. Davali su nam šihterice da potpisujemo na 40 sati. Ko ne potpiše može ići slobodno iz firme”, kaže otpuštena radnica Slavica Vidović.

Kako ističe vlasnik fabrike Ilija Jevtić otkazi su uručeni jer se smanjio obim posla, a poslovni partneri nisu isplatili svoja dugovanja prema fabrici, te da će se porezi i doprinosi uplatiti kada se naplate određena potraživanja.

“Ništa se ne kasni.  Danas smoisplatili za juni i juli. Što se tiče poreza mi ćemo to čim stigne od partnera koji je obećao jutros da će u toku iduće nedelje platiti. Inače ima robu ovdje koja je blokirana”, kaže vlasnik Ilija Jeftić.

U fabrici “Alfa” trenutno je zaposleno 330 radnika.

Izvor: TVK3

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

U nove školske avanture uz Tropic i mojMarket i super nagrade

Period priprema za novu školsku godinu nerijetko zna biti stresan. Kako biste bez muke opremili svoje školarce za novu školsku godinu i spremno dočekali prvo školsko zvono, domaći trgovački lanac ...