Home / NOVOSTI / HRONIKA / Obilježen Dan proboja solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave *(VIDEO)

Obilježen Dan proboja solunskog fronta i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave *(VIDEO)

Danas su se navršile 102 godine od proboja Solunskog fronta, kada je srpska vojska izvojevala jednu od najvećih pobjeda i odredila dalji tok Prvog svjetskog rata.

U znak sjećanja na 15. septembar 1918. godine, Srbija i Republika Srpska će od ove godine taj datum slaviti kao zajednički praznik – Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave.

 

Polaganjem cvijeća na Spomen obilježju u Gradskom parku dužnu počast solunskim dobrovoljcima odali su predstavnici Opštinskog udruženja solunskih potomaka i poštivalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine, Opštinske boračke organizacije, u ime opštine Modriča načelnik opštine Mladen Krekić, zamjenik načelnika Nikola Savić i predsjednik Skupštine Velibor Cvijić, te potomci poginulih solunskih dobrovoljaca.

 

 

O značaju današnjeg datuma za istoriju srpskog naroda na ovim prostorima govorio je predsjednik Opštinskog udruženja solunskih potomaka i poštivalaca ratnih dobrovoljaca 1912 – 1918. godine Vid Blagojević.

„Naše Udruženje formirano je prije četiri godine. Jedan od osnovnih zadataka je da okupimo potomke solunskih dobrovoljaca i  zajedno napravimo spisak dobrovoljaca koji su učestvovali u proboju Solunskog fronta. Naš zadatak je da njegujemo tekovine Solunskog fronta,  pobjede u balkanskim ratovima i slavnu pobjedu u Prvom svjetskom ratu. Želimo očuvati uspomenu na najhrabrije borce u Prvom svjetskom ratu. Od danas se 15. Septembar slavi kao praznik Srbije i Republike Srpske, Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave“, istakao je Vid Blagojević.

Prema saznanjima istoričara, sa područja opštine Modriča na Solunskom frontu se borilo preko 300 boraca.

“Moj otac Mihajlo je bio solunski dobrovoljac, nosilac Karađorđeve zvijezde. Od njega sam naučio i zapamtio mnogo toga što mi je koristilo u životu. Drago mi je što se ovaj značajni datum konačno obilježava na  primjeren način“, izjavio je Radić Milorad.

 

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...