Home / NOVOSTI / HRONIKA / Modriča: Posao za decu boraca

Modriča: Posao za decu boraca

Fabrika obuće “Alfa” u Modriči ima 386 zaposlenih, za tri meseca primili su 46 radnika. Jevtić: Svi radnici su završili druge škole, a mi ih dokvalifikujemo o svom trošku. Prosečna starost zaposlenih je 32 godine.

FABRIKA obuće “Alfa” iz Modriče zapošljava 386 radnika, a u poslednja tri meseca primili su 46 novih radnika od kojih je troje iz kategorije porodica poginulih boraca, a dva radnika su završila školu za osobe sa posebnim potrebama.

Plate su redovne i u proseku su oko 550 maraka. Menadžment je pored dosadašnjeg partnera iz Mađarske, kompanije “Rihter”, obezbedio i novu kompaniju “Hegl Lorenc”, za koje radi najsavremenije dečje cipele. Novi poslovni ugovori su otvorili mogućnost i novog zapošljavanja.

Tako su u ovoj najnovijoj turi posao dobili Dragan i Branislav Grabovičkić i Boško Božić, deca čiji su očevi stradali u minulom ratu za stvaranje Republike Srpske, a koji su godinama bili na spiskovima Zavoda za zapošljavanje.

– Sad mi je dobro, imaću svoju platu. Nadam se da ću ostati što duže u ovom kolektivu. Osećam se dobro, juče sam krenuo sa obukom, nadam se da ću zadovoljiti kriterijume – rekao je Boško Božić i dodao: – Po struci sam električar i bio sam godinu dana na praksi u modričkoj Elektrodistribuciji, ali za njih nisam bio dovoljno dobar radnik, iako je za mene intervenisala i Boračka organizacija. Bilo je prečih.

U protekla tri meseca zaposleno je 46 novih radnika. Najveći deo njih je sa područja Dervente, Šamca, Doboja, najmanje iz Modriče, a najviše iz Vukosavlja, i svi su prezadovoljni poslom.

– Posao mi puno znači. Plata je redovna, uslovi su dobri, nemam primedaba i nekakvog razloga za nezadovoljstvo – kaže nova radnica Vesna Blagojević iz Vukosavlja.

Na to se nadovezuje Fatima Hadžiomerović iz Modričkog Luga, takođe iz opštine Vukosavlje:

– Zadovoljna sam i prezadovoljna. Teška su ovo vremena, a meni ovde nije teško, kakvih sve ima poslova. Najbitnije je da se radi i da ima plate.

U “Alfi” je uglavnom zaposlena ženska radna snaga, a prosečna starost zaposlenih je 32 godine.

– Svi koji su zaposleni su novi radnici u obućarstvu, oni su druge škole završavali, a mi ih pripremamo za rad u fabrici, odnosno o svom trošku ih dokvalifikujemo – kaže Ilija Jevtić, direktor fabrike.

IZVOZE U EVROPU

“Alfa” godišnje proizvede i izveze 550.000 pari obuće za tržište Evropske unije. U fabrici planiraju, kako kaže Jevtić, da u martu ove godine sa poslovnim partnerima “Rihter” i “Hegl Lorenc” sklope nove ugovore za veću proizvodnju, kojima bi se otvorila mogućnost za zapošljavanje novih 100 do 150 radnika.

Vid Blagojevic_crAutor: Vid BLAGOJEVIĆ

Izvor: Novosti

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...