Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Osveštana crkva zadužbina Slavojke Teofilović iz Kutlovaca *(VIDEO)

MODRIČA: Osveštana crkva zadužbina Slavojke Teofilović iz Kutlovaca *(VIDEO)

MODRIČA – Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije osveštao je danas u mjestu Kutlovac kod Modriče crkvu posvećenu Svetom Nikoli koja je zadužbina Slavojke Teofilović /79/ iz ovog mjesta.

– Nije često, naročito u posljednje vrijeme, da pojedinci grade hramove kako su to radili Nemanjići u srednjovjekovnoj Srbiji – rekao je vladika Fotije Srni.

Модрича - владика Фотије и Славојка

On ističe da je Slavojka Teofilović, podizanjem crkve za pokoj njenog brata Bore, nastavila nemanjićki duh i time učinila veliko djelo prema bližnjem svome i Srpskoj pravoslavnoj crkvi kojoj je podarila hram, staru porodičnu kuću i zemljište za crkvenu portu.

Vladika Fotije je naglasio da je po viziji Teofilovićeve izabrano mjeto za hram koji će, nakon današnjeg osveštanja, služiti mještanima Kutlovca i parohije dugopoljske kojoj hram pripada.

Strješina Crkvene opštine Dugo Polje, protojerej-stavrofor Željko Matić rekao je da je na viziju Teofilovićeve mogla uticati činjenica da je uoči Drugog svjetskog rata u porodičnoj kući Teofilovića boravio sveštenik dugopoljski Radomir Marković koga su ispred kuće 1941. godine zarobile ustaše i sa većinom srpskog stanovništva ovog kraja odvele u logor Jasenovac u kome su stradali.

– Na području Crkvene opštine Dugo Polje, u selima Dugo Polje i Botajice ima 400 domaćinstava od kojih je 70 domaćinstava na prostoru Kutlovca, zaseoka u Dugom Polju – rekao je Matić Srni.

Модрича - владика Фотије освештао цOn je naveo da je izgradnju hrama 1999. godine blagoslovio NJegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Vasilije i da je Crkva posvećena Svetom Nikoli, krsnoj slavi porodice Teofilović.

Teofilovićeva je ispričala Srni da je tri puta imala snove u kojima gradi hram Svetog Nikole kako bi se zahvalila porodici i posebno bratu Bori čiji su zemni ostaci po blagoslovu vladike Vasilija pohranjeni u crkvi.

– Izgradnja temelja crkve, dimenzija 14,5 sa 7,5 metara, započeta je 1.999. godine kada sam se vratila u rodno selo nakon 26 godina rada u Njemačkoj – rekla je Teofilovićeva.

Ona je istakla da je vlastitim sredstvima finansirala izgradnju i opremanje crkve koju je, uz staru porodičnu kuću i plac poklonila Srpskoj pravoslavnoj crkvi, time i vjernicima svoga sela.

Teofilovićeva živi sama u Smederevu u Srbiji.

U osveštanju hrama, u prisutvu više od 200 mještana Kutlovca, Dugog Polja i mjesta Podnovlje u opštini Doboj, te rukovodstva opštine Modriča, učestvovao je veliki broj sveštenika modričkih i dobojskih parohija.

Za kuma crkve izabran je Dragan Teofilović iz Kutlovca.

Izvor: Glas regije / SRNA

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije. Video je preuzet sa YouTube kanala TVK3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...