Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Održano Zavičajno veče “Kosovski božuri” *(FOTO)

MODRIČA: Održano Zavičajno veče “Kosovski božuri” *(FOTO)

MODRIČA – U Modriči je održano Zavičajno veče “Kosovski božuri”, kulturna manifestacija pjesnika i slikara posvećena 28. junu – Danu opštine.

Publici se predstavilo 10 pjesnika i četiri slikara sa 30 djela, a u holu Centra izložen je i dio Zbirke “Stare – rijetke knjige” biblioteke “Vuk Stevfanović Karadžić” SKC Modriča.

Dejan Stojanović, direktor Srpskog kulturnog centra /SKC/ koji je organizator manifestacije, rekao je da su slikari i pjesnici poklonili svome gradu djela stvarana između dva Vidovdana.

Urednik “Vidovdanskog godišnjaka” Gligor Muminović promovisao je 15. izdanje ovog časopisa u kome su, povodom Dana opštine, objavljeni najznačajniji događaji na području Modriče između dva praznika.

Ovogodišnja književna nagrada “Gajkov pjesnički šešir”, koju dodjeljuje SKC Modriča, sinoć je uručena Milenku Stojičiću piscu, esejisti, književnom kritičaru, antologičaru i novinaru iz Banjaluke.

Stojičić je rekao da nagrada “Gajkov pjesnički šešir” u njemu izaziva mnogo impresija jer je poznavao pokojnog Gajka Zdravka Popovića.

“Gajko je bio posebna pjesnička ličnost cijenjena među srpskim pjesnicima i književnicima”, rekao je Stojičić i dodao da ga raduje energija i talenat mladih pjesnika kojih je zavidan broj u Modriči.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić uručio je nagradu Stojičiću, kao i nagrade za tri najbolja literarna i likovna rada učenika osnovnih i srednjih škola o temi “Vid Vidovdana”.

Literarni rad Anje Pejić i likovni Katarine Savić proglašeni su najboljim na konkursu koji su raspisali SKC, Srpska prvoslavna crkva i opština Modriča i narednih dana će, kao i drugi i trećeplasirni radovi, biti izloženi holu Centra.

Krekić je rekao da ove kulturne manifestacije, iz godine u godinu, uljepšavaju dane uoči Vidovdana – Dana opštine.

“Ove godine Vidovdansku nedjelju uljepšalo je i 48 djece i nastavnika sa Kosova i Metohije koji su prošle sedmice, u okviru projekta `Spojimo srpsku djecu iz Srpske i Kosova i Metohije`, boravili kod svojih vršnjaka u našem gradu”, rekao je Krekić, čestitajući slikarima i pjesnicima praznik.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...