Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Do kraja godine počeće rješavanje problema gudrona

MODRIČA: Do kraja godine počeće rješavanje problema gudrona

MODRIČA – Rafinerija ulja Modriča počeće do kraja godine, u skladu sa Ekološkom dozvolom, sa uklanjanjem gudronske jame na području naselja Modriča četiri, izjavila je danas ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić nakon sastanka sa rukovodstvom Rafinerije i opštine Modriča.

Golićeva je navela da je Rafinerija ulja Modriča u ovoj godini obezbijedila 2.000.000 KM koje će upotrijebiti za početak realizacije projekta.

– Jako je bitno da se počne, što je važno i Rafineriji jer je to i predviđeno Ekološkom dozvolom koju je do 2020. godine izdalo resorno ministarstvo Republike Srpske – rekla je Golićeva.

Ona je istakla da je Rafinerija ulja Modirča već obavila nekoliko sastanaka sa konsultantskim kućama koje su rješavale to pitanje i van teritorije bivše Jugoslavije i da se nada da će se brzo dobiti informacije o načinu rješavanja gudronske jame u Modriči.

Golićeva je ocijenila da je najbitnije da je danas postignut dogovor da počne realizacija projekta za koji je Rafinerija preduzela određene radnje, odnosno izradila strateška dokumenta, sprovela javne rasprave i na taj način je pokrenuto pitanje rješavanja gudrona.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske istakla je da je rješavanje gudronske jame kompleksno pitanje čije rješavanje će trajati nekoliko godina.

– Sanacija gudrona je skup i dugotrajan posao bez obzira koja metoda da bude izabrana, a resorno ministarstvo će voditi računa da izabere najefikasniju metodu koja će imati najmanje posljedica, a najviše koristi za stanovništvo koje, nažalost, živi u okolini te jame – rekla je Golićeva.

Prema njenim riječima, biće potrebno minimum dvije do tri godine da bude izvučen gudron iz jame.

– Nadam se da ćemo u taj postupak vrlo brzo krenuti jer su određene studije već izrađene u nacrtu – rekla je Golićeva.

Načelnik opštine Modriča Mladen Krekić rekao je da je opština spremna da aplicira prema fondovima EU za bespovratna sredstva za sanaciju jame.

Nakon sastanka je rečeno da će Rafinerija ulja dati 30 odsto sredstava, a da se očekuje da će 70 odsto bespovratnih sredstava biti dobijeno od EU, s obzirom da je riječ o velikom ekološkom problemu.

Na lokaciji gudronske jame od 1967. godine odlagano je otpadno ulje.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...