Home / NOVOSTI / HRONIKA / Vidovdansko zavičajno veče – Kosovski božur *(FOTO+VIDEO)

Vidovdansko zavičajno veče – Kosovski božur *(FOTO+VIDEO)

Dvadeset šesto vidovdansko zavičajno veče „Kosovski božur“ – Pjesnici i slikari svome gradu i prazniku, održano je 25. juna 2018. godine u Srpskom kulturnom centru. Na manifestaciji su bile izložene slike i knjige modričkih umjetnika i radovi nagrađenih. Organizator manifestacije je Srpski kulturni centar u saradnji sa Kulturnoumjetničkim društvom „Modriča“ a pokrovitelj Odbor za proslavu Vidovdana, Dana opštine. Manifestaciji su prisustvovali načelnik opštine Mladen Krekić sa saradnicima, pisci, slikari i brojni ljubitelji umjetnosti.

Direktor Srpskog kulturnog centra Dejan Stojanović je zvanično otvorio manifestaciju te se zahvalio piscima, slikarima, pokroviteljima i svim prisutnima koji su doprinijeli da ova manifestacija ljubavi i ljepote traje dvadeset i pet godina. Animator kulture u SKC, Ozren Savičić  je predstavio učesnike „Vidovdanske galerije”  Đorđu Nikića, Duška Bogdanovića, Jovu Gujića, Draganu Grašar i Janu Drpa, kao i pisce; Lenu Livnjak, Janu Drpa, Kristinu Kojić,  Milenu Drpa, Dragicu Popović, Radu Đošan – Kitić, Tošu Jovanovića, Ratka Babića, Davida Tanasića, Marka Raulića  i Gligora Muminovića, koji su pročitali po jedan svoj rad.

Dio kulturnog nasleđa se čuva u Zavičajnoj zbirci Narodne biblioteke „Vuk Karadžić“ Modriča. O broju eksponata u Zavičajnoj zbirci, najstarijim i izloženim primjercima, knjigama koje su izašle u izdanju Srpskog kulturnog centra između dva praznika i književnim večerima koje su organizovane u ovoj ustanovi govorila je Marija Lazić, zaposlena u Narodnoj biblioteci.

Petnaestu godinu povodom Vidovdana, Dana opštine, iz štampe izlazi Vidovdanski godišnjak. Godišnjak prati istorijski hod Modriče i postaje njen ljetopis i monografija. U ime Redakcije,  Godišnjak je promovisao Gligor Muminović, tehnički urednik i lektor lista.

Manifestacija pjesničko proljeće traje od 21. marta do 28 . juna a u okviru nje dodjeljuje se nagrada „Gajkin pjesnički šešir“. Ove godine pripala je Milenku Stojčiću iz Banja Luke  a nagradu je uručio načelnik opštine Mladen Krekić.

„Ovo veče je prepuno istorije, poezije i emocija. Nagrada koju sam dobio u meni izaziva beskonačnu impresiju jer sam drugovao sa pokojnim Gajkom. Ovo mi je od svih do sada najdraža nagrada“, izjavio je Milenko Stojčić.

 

Srpski kulturni centar i Kulturnoumjetničko društvo „Modriča“ su povodom Vidovdana, Dana opštine Modriča, raspisali nagradni konkurs za literarne i likovne radove učenika osnovnih i srednjih škola na temu „Vid Vidovdana“. Tema je bila relativno slobodna jer je obuhvatala sve ono što sadrži vidovdanska legenda – borbu za otadžbinu i slobodu, ljudsku čast i dostojanstvo; ljubav prema zemlji i narodu, njegovoj kulturi i tradiciji.  U ime pokrovitelja manifestacije načelnik opštine Mladen Krekić nagrađenima je uručio priznanja „Kosovski božur“:

Za literarne radove:
1. Prva nagrada: Anja Pejić;

2.Druga nagrada: Jovana Todorović;

3.Treća nagrada: Jelena Jakovljević

 

Za likovne radove:
1.Prva nagrada: Katarina Savić

2. Druga nagrada: Tea Vukalović

3.Treća nagrada: Stefan Perlić

Načelnik opštine Mladen Krekić je čestitao nagrađenima na postignutim uspjesima a svim prisutnim čestitao predstojeći Dan opštine.

„Jako smo se ugodno osjećali večeras.Bilo je i mladih ljudi koji su se počeli baviti poezijom i slikarstvom. Imao sam čast da dodijelim i nagradu „Gajkin pjesnički šešir“ Milenku Stojčiću. Zahvalio bih se svima koji su doprinijeli da ovo veče bude prelijepo organizovano“, istakao je načelnik Krekić.

Manifestaciju je zvanično zatvorio direktor SKC-a, Dejan Stojanović, i rekao: „Ova  manifestacija je jedna vrsta zahvalnosti za sve pjesnike i slikare koji bogate kulturu našeg grada.“

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Album slika koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga, ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Foto: Zlatko Huravik / modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...