Home / NOVOSTI / HRONIKA / MODRIČA: Naredne sedmice obilježavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom

MODRIČA: Naredne sedmice obilježavanje Međunarodnog dana lica sa invaliditetom

MODRIČA – U Modriči će naredne sedmice nizom aktivnosti biti obilježen Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, 3. decembar, izjavio je Srni predsjednik skupštine lokalnog Udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima Slobodan Savić.

Savić je rekao Srni da će centralni događaj kojim će Udruženje ukazati na položaj lica sa invaliditetom i potrebu njihovog što većeg uključivanja u socijalni i ekonomski život Modriče, biti sjednica Upravnog odbora i Skupštine udruženja te sastanak sa članovima Udruženja na kome će se dodijeliti pomoć za 20 najugroženijih porodica.

Модрича - Слободан СавићSavić je rekao da Udruženje ima 106 registrovanih članova, uzrasta od pet do 40 godina, a procjenjuje se da na prostoru Modriče živi više od 250 lica koja imaju neki vid invalidnosti.

On je istakao da su uslovi za rad Udruženja poboljšani izgradnjom Dnevnog centra za lica sa posebnim potrebama u Modriči.

– U Centru, koji je izgrađen prošle godine donatorskim sredstvima nevladine organizacije “Djeca našeg svijeta” iz švajcarskog kantona Valis i opštine Modriča, dnevno se pruža pomoć i podrška za 20 lica sa invaliditetom i njihove porodice – napomenuo je Savić.

On je naglasio da u saradnji sa Centrom za socijalni rad Modriča, svakodnevno u Dnevnom centru radi psiholog i defektolog i jedno tehničko lice, a da se u narednom periodu očekuje i angažovanje logopeda.

Savić smatra da je dobro što vlast u Republici Srpskoj, kroz inkluzivnu nastavu, pomaže u obrazovanju ovih lica, ali da je potrebno obezbijediti i zaposlenje.

Prema Savićevim riječima, na prostoru Modriče u posljednje vrijeme izgrađen je veliki broj rampi za nesmetano kretanje lica sa invaliditetom.

Brojem i funkcionalnošću rampi za pristup institucijama zadovoljan je i Dejan Petrović, učenik trećeg razreda Gimnazije u Modriči.

– Od kuće do škole nemam prepreka za kretanje kolicima – rekao je Petrović i istakao da u gradu treba prilagoditi trotoare, posebno u zoni pješačkih prelaza.

On smatra da bi trebalo adaptirati i prilaze sportskim i kulturnim objektima da bi lica sa invaliditetom više učestvovala u ovim događajima u Modriči.

Petrović, koji je u invalidskim kolicima od rođenja, sebe ne smatra drugačijim od ostalih učenika i ljudi u gradu.

– Nisam primijetio da me drugi gledaju kao drugačijeg – rekao je Srni Petrović.

On je napomenuo da nastoji da bude pozitivan, da optimistički gleda na budućnost, zbog čega je omiljen među učenicima i u gradu.

Izvor: Glas Regije / SRNA

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...