Home / NOVOSTI / BiH / Ministarski savjet Energetske zajednice: Nema sankcija protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice: Nema sankcija protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv Bosne i Hercegovine.

– Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora u protekla dva dana uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera koji je predložio Sekretarijat Energetske zajednice, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, prema njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcione mjere koje su predviđene ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno finansijskog karaktera.

– Umjesto insistiranja na zakonu o gasu kojim bi, između ostalog, bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji saglasnost u BiH, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta,istakao je Tučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Oslobođenje

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi?

Mislili ste da su niske cijene jedino po čemu su Fortuna marketi prepoznatljivi? Čuli ste da nudimo mogućnost dobre zarade, bez ograničenja? Imate informaciju da pružamo podršku svojim zaposlenima i ...