Home / NOVOSTI / BiH / Ministarski savjet Energetske zajednice: Nema sankcija protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice: Nema sankcija protiv BiH

Ministarski savjet Energetske zajednice nije usvojio odluku o uvođenju sankcionih mjera protiv Bosne i Hercegovine.

– Iako su, nažalost, i neki u BiH zagovarali uvođenje sankcija, tokom višečasovnih razgovora u protekla dva dana uspjeli smo da argumentovano ukažemo na neosnovanost zahtjeva za uvođenjem sankcionih mjera koji je predložio Sekretarijat Energetske zajednice, rekao je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Boris Tučić.

To je, prema njegovim riječima, posebno značajno iz razloga što su, uz određene sankcione mjere koje su predviđene ugovorom o Energetskoj zajednici, bile predložene i neke druge, izvan ugovornog konteksta, a koje su po svojoj prirodi radikalnijeg, odnosno finansijskog karaktera.

– Umjesto insistiranja na zakonu o gasu kojim bi, između ostalog, bilo regulisano pitanje jedinstvenog regulatora u oblasti gasa za cijelu BiH, a oko čega objektivno ne postoji saglasnost u BiH, predstavnici Energetske zajednice predlažu da se ovo pitanje riješi po belgijanskom modelu, odnosno posredstvom sporazuma između entiteta,istakao je Tučić, saopćeno je iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Izvor: Oslobođenje

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...