Home / NOVOSTI / HRONIKA / MALA FABRIKA ZA DOBRU ZARADU *(TONSKI PRILOG)

MALA FABRIKA ZA DOBRU ZARADU *(TONSKI PRILOG)

Pejakovići od rasade pristojno žive
ZARADE VLASTITIM RUKAMA
Imaju tri plastenika na 830 m2

MODRIČA – Supružnici Mirjana i Stojan Pejaković su u naselju Dobor kod Modriče sagradili svoj novi dom. Proizvodnjom i prodajom rasade, te povrća zarade toliko da od drugih ne očekuju. Sin je u Nemačkoj, ali oni najviše veruju sebi. I zarađuju vlastitim rukama.

Ispraćajući zimu, supružnici Pejaković naglašavaju da su vodili stalnu brigu o plastenicima, kako obilne snežne padavine ne bi oštetile konstrukciju istih. Bliži se proleće i sada se vrše pripreme za proizvodnju rasade.

„Sejem papriku. Stavljam semenku po sjemneku. Nije teško, ali je dosadno. Radimo nešto te isto punih 20 godina. Dao Bog da znam sve u svoje ruke, a nevolja te natera da moraš raditi. Ipak, uživam u ovom poslu. Mnogo je obaveza, ali kada znamo da imamo svoje stalne mušterije, tada ništa nije teško. Znala sam po 1000. semenki paprike posejati za jedan dan. Kada to, za oko mesec dana nikne, onda se stavlja u čašu po jedan struk. Onda ide prodaja i plasman. Mnogo je posla, ali isplati se“, kaže Mirjana Pejaković.

23 godine bavljenja istim pozivom

Pejakovići su do ove faze ,sejanja rasade, imali pune ruke posla.

„Hladno je bilo, a skidanje snega bila je obaveza. Da ga nismo skinuli, sve bi porušio. Po celu noć smo bili vani i čistili plastenike. Da to nismo radili, ništa ne bi valjalo“, kaže Stojan Pejaković.

Bliži se proleće, pa slede nove aktivnosti.

„Sejemo razne sorte paprike, paradajz, patljidžan. Kasnije ćemo i krastavac, cveće. Važno je da su naše mušterije zadovoljne. Sada sejemo papriku i paradajz. Imamo sada 5.000, a ide se do 20.000 struka rasade u prodaju. Rasada će ići od aprila. Imamo redovne mušterije u Odžaku, po Koprivni, Modriči. Ovo mi je glavno zanimanje. Od toga i radimo i gradimo“, govori Pejaković.

Još se oporavljaju od poplava

Poplave iz maja 2014.godine uništile su sve što su Pejakovići stvarali od dolaska iz Gostovića. U plastenicima je bilo 10.000 čaša sa sadnicama paradajza, paprike i patlidžana pripremljenih za prodaju, te više hiljada sadnica rasade povrća za uzgoj na otvorenom.

Bujica je uništila i nekoliko hiljada sadnica cveća, te više hiljada sadnica povrća posađenog za tržište i vlastite potrebe. Stojan Pejaković kaže da se još nisu oporavili od poplava.

„Trebamo se proširiti za još jedan plastenik. Tada bi bili na nivou od pre dve i po godine. I tada bih stavio tačku na sve to. Jer, volim reći da to nije bila poplava nego katastrofa“, kaže on.

A kada se kupcima isporuči rasada, onda sledi proizvodnja povrća. I toga Pejakovići prodaju u značajnoj meri.

„Proizvodimo slatku i ljutu papriku, feferonu, paradajz, patljidžan, krastavac, špinat, luk i salatu. Prvo ide luk, pa špinat, salata. Duga i hladna zima nas je malo usporila. Inače, nisam beležio koliko prodam, ali iz jednog plastenika ode oko 5.000 kilograma paradajza i 3.000 kilograma paprike. Ipak, bolja je zarada od rasade“, zaključio je Stojan Pejaković.

Pejakovići svoje plastenike nazivaju malom fabrikom od koje, da se zaključiti, pristojno žive.

Autor: Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...