Home / NOVOSTI / HRONIKA / Majka 13-godišnje djevojčice koja se porodila: Sretna sam zbog unučeta!?

Majka 13-godišnje djevojčice koja se porodila: Sretna sam zbog unučeta!?

Nakon porođaja djevojčice u brčanskoj bolnici, u slučaj se uključili i nadležni

Nakon što je prim. dr. Slavko Nikić, šef Ginekologije brčanske bolnice, potvrdio da se prošlog vikenda na tom odjeljenju porodila 13-godišnja Romkinja iz Modriče, ova vijest odjeknula je u bh. javnosti, koja je puna osuda i kritika za sve koji su povezani s tim slučajem.

– Primljena je kada su trudovi već krenuli i mi smo, u skladu s procedurama u takvim slučajevima, carskim rezom uspješno obavili porođaj. Beba je teška 2,7 kilograma, a i majka i ona su dobro – rekao je Nikić.

Velika neimaština

Kako „Avaz“ saznaje, roditelji, braća i sestre 13-godišnjakinje (identitet poznat Redakciji) žive u modričkom prigradskom naselju Straževac. Naša ekipa obišla je ovu porodicu u Kozaračkoj ulici. Ispred kuće zatekli smo majku djevojčice Kadu Ferhatović, koja nam je kazala da su ona i suprug Sabir u velikoj neimaštini izrodili 15 djece, a imaju i 14 unučadi.

I dok je javnost zgrožena i još u šoku zbog činjenice da je dijete na svijet donijelo dijete, Kada u tome ne vidi ništa čudno ni loše. Naprotiv.

– Njoj je nepunih 13 godina. Udala se za Šerifa Suljića u Brčko. Nakon godinu dana dobili su dijete. Ne znam koliko je njemu godina, ali znam da je puno stariji od nje. Njegov daidža je negdje u inostranstvu i dao im je kuću u kojoj oni sada žive. Ja imam 51 godinu, a moj Sabir od mene je stariji šest godina i ništa nama ne fali, osim što smo sirotinja. Živimo od prosjačenja, a zet u Brčkom otkupljuje sekundarne sirovine. Plakala sam od radosti što se porodila. I ja i moj čovjek smo bolesni, ali smo bolest zaboravili od sreće što smo dobili još jedno unuče – govori Kada Ferhatović.

slavko-nikic

Nikić: Porođaj carskim rezom

Ona je negirala glasine koje kruže naseljem, da su maloljetnu kćerku dali za 2.000 maraka.

– To nije istina, ma kakvi. Imam svjedoke da to nije tako. Sve naše komšije mogu potvrditi da pričam istinu. Neka se ona porodila i neka smo dobili unuče. To je najvažnije – govori Kada, dodajući da je zet Šerif ovih dana kod njih u gostima, ali je u trenutku naše posjete bio s puncem na pecanju.

Ekipa na terenu

U Centru za socijalni rad u Modriči potvrdili su nam da prikupljaju informacije o ovom slučaju.

– Mi smo upoznati u kakvim uslovima živi višečlana porodica Ferhatović. Ranije smo imali odbornika iz tog naselja koji nas je o svemu obavještavao. Međutim, više ga nemamo, a mještani Straževca nisu toliko spremni za saradnju. Naša ekipa je na terenu, na razgovor će biti pozvani roditelji maloljetne porodilje, a uključit će se i policija. Zakon je jasan – sa 16 godina, uz odobrenje roditelja, ljekara i policije, može se sklopiti brak u određenim okolnostima. U ovom slučaju neko mora snositi odgovornost. Ko, znat ćemo nakon što budemo imali sve podatke – navodi direktorica Centra Ružica Lazić.

Suprugu kazna do osam godina zatvora?

O ovom slučaju obaviješteni su policija i Tužilaštvo Distrikta Brčko i oni, kako nam je rečeno, rade na provjeri svih činjenica kako bi bila utvrđena eventualna krivična odgovornost.

– Ključno djelo moglo bi biti spolni odnos s djetetom. Ispitujemo postoje li obilježja i nekih drugih krivičnih djela. To će pokazati istraga – rekao je Zekerijah Mujkanović, glavni tužilac Distrikta.

Prema zakonima Distrikta, suprug djevojčice koja se porodila mogao bi dobiti zatvorsku kaznu od jedne do osam godina.

Autor: S. JEREMIĆ

Izvor: Dnevni Avaz

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...