Home / NOVOSTI / HRONIKA / “Knjigralište” – rješenje za problem čitanja

“Knjigralište” – rješenje za problem čitanja

IDEMO NA KNJIGRALIŠTE?
Sve manje se čita – mlada ekipa iz Modriče pronašla rješenje za ovaj problem

Kad ste zadnji put kupili knjigu? Pročitali? Poklonili? Istraživanja o čitateljskim navikama već godinama ne donose dobre rezultate. Ako i nema negativnog trenda, nema ni nekog većeg pozitivnog pokazatelja. Tome u prilog idu i loši rezultati učenika na maturama, prijemnim ispitima, ali i pad prodaje u knjižarama i na sajmovima. Dodajmo tome sve prednosti novih medija i razvoj tehnologija koje potiču na obavljanje više radnji istovremeno, i dobit ćemo kao razultat razvoj navike scrollanja, lajkanja, ali ne i čitanja. Ipak knjiga zahtijeva previše – koncentraciju na jedan sadržaj.
Ono što je sigurno, navika čitanja se razvija u djetinjstvu. I pozitivni primjeri postoje. Jedan od njih je i ekipa iz Modriče koja je pronašla rješenje za problem čitanja – knjigralište. S ciljem da djecu zainteresiraju za knjigu, odlučili su, unutar biblioteke u osnovnoj školi, formirati dodatni prostor u kojem će mališani moći provoditi slobodno vrijeme i “igrati se” s knjigama. Shvatili su da dječji dodir s knjigom nije dovoljan samo na nastavi, za razvoj navike treba ipak nešto više, treba im zabava i opušteno okruženje. Imali su još jedan cilj – naučiti djecu aktivnom čitanju ili, kako oni to nazivaju, “čitanju s olovkom u ruci” jer kako kažu: “Samo knjiga iz koje je nešto zapisano je pročitana knjiga”.

S idejom koja ima uticaj na cijelu zajednicu, pomoć drugih je bila neophodna. U projekt su se uključili i volonteri, mladi, ali i ostali stanovnici mjesne zajednice, kao i zaposlenici škole te od juna do septembra radili na realizaciji projekta, kako bi sve bilo spremno za novu školsku godinu. Na početku su se sastali s direktorom Osnovne škole Sutjeska i predstavnicima mjesne zajednice Modriča i složili da je ovaj projekt, u konačnici, ulaganje u budućnost. Podrška nadležnih, njihovo razumijevanje istinskih vrijednosti i briga za zajednicu, bili su dodatni vjetar u leđa ekipi koja je radila na Knjigralištu. Cijeli projekt je rezultat isključivo volonterskog rada, od mladih koji su smislili projekt, preko školskog kadra do majstora koji su obavljali radove.
Pronašli su najpovoljnije ponude za materijale, radili na prostoriji kako bi je što bolje prilagodili njezinoj novoj funkciji te opremili namještajem koji će stvoriti ipak nešto opušteniju atmosferu, drugačiji svijet od učionica.. Učenici likovne sekcije su kreativno oslikali zidove Knjigrališta. Svjesnost šire slike, potreba zajednice i isključivanje lične koristi je ono zbog čega je projekt i uspio. Ukratko – filantropija u svojoj punoj definiciji.
Knjigralište je namijenjeno djeci osnovnoškolskog uzrasta od 6 do 15 godina, no organizatori ističu i jednu dodatnu vrijednost ovog projekta. Naime, Osnovu školu Sutjeska pohađaju i djeca s posebnim potrebama, stoga je ovakvo mjesto veliki korak za njihovu društvenu socijalizaciju jer mogu biti uključeni u aktivnosti koje će se održavati s ciljem promoviranja čitanja.
“Sva djeca bez razlike imaju pravo na sretno djetinjstvo i adekvatno školovanje, a naša je dužnost i obveza da im to obezbijedimo i prilagodimo njihovim potrebama”, poručuju članovi projekta.
Čitanje knjiga povezuje i poboljšava pisani i govorni jezik, utiče na razvoj inteligencije, mašte, kreativnog mišljenja. Za 900 djece, 16 volontera je stvorilo siguran i kreativan kutak kako bi pomogli u izgradnji ljubavi prema knjizi, razvijanju i njegovanju vještina čitanja i razumijevanja pročitanog, sticanju medijske pismenosti, ali drugačije saradnje učenika i nastavnika. Knjigralište je ispunilo svoj cilj. Djeca tu rado provode vrijeme i nakon nastave, uče, druže se i čitaju. Projekt iz Modriče zasigurno može biti pozitivan primjer i za druge odgojne i obrazovne ustanove. Mladi mogu smisliti velike stvari, ponekad je potrebno samo malo razumijevanja i podrške starijih da se one i ostvare.
Ovaj projekat je podržan od strane Fondacije Mozaik uz finansijsku podršku Swiss Agency for Development and Cooperation (SDC), Robert Bosch Stiftung, Balkan Trust for Democracy, Medicor, ZEIT drugih donatora i Opštine Modriča.

Kenan Alihodžić
PR&Account Relations
Fondacije Mozaik, saopštenje za javnost

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...