Home / NOVOSTI / BiH / Kebo: Novih hiljadu dokumenata za tužilaštvo

Kebo: Novih hiljadu dokumenata za tužilaštvo

Sarajevo – Potpredsjednik Federacije BiH /FBiH/ Mirsad Kebo najavio je da će Tužilaštvu BiH sutra dostaviti novih hiljadu dokumenata o ratnim zločinima nad srpskim stanovništvom.

Kebo je naveo da se i u ovim dokumentima najviše govori o odgovornosti ratnog komandanta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH Sakiba Mahmuljina, koji je imao apsolutnu kontrolu nad odredom “El mudžahid”, kao i tadašnjeg načelnika službi bezbjednosti Šefika Džaferovića, koji je danas predsjedavajući Predstavničkog doma parlamenta BiH.

On je naveo da je od pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH dobio pismo u kojem navode da su stravične zločine nad Srbima činili mudžahedini, koji su, uz znanje nekadašnjeg predsjednika Predsjedništva BiH Alije Izetbegovića, došli u BiH.

“Pretpostavlja se da su neke države ucjenjivale svoju pomoć BiH slanjem mudžahedina, dajući im u BiH identitet. Oni su i lica koja su, vjerovatno, i počinioci terorističkih djela u BiH”, rekao je Kebo za Alternativnu televiziju.

Kebo je naveo da su mu borci u pismu napisali da su mudžahedini nudili od 1.000 do 1.500 KM da kolju Srbe.

On je rekao da se iz dokumenata može vidjeti da je glavni obavještajac odreda “El mudžahid” Ajman, koji živi u Zenici, bio učesnik bitaka u Vozući, a koje su ostavile krvav trag.

Kebo je dodao da dolazak mudžahedina nije bio potreban BiH, da su oni nanijeli ogromnu štetu, sa sobom donijeli navike i razna vjerska učenja, te napravili uslove da se može zaključiti da u BiH postoje ćelije “Islamske države” i Al kaide.

Izvor: Glas Srpske

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...