Home / NOVOSTI / HRONIKA / Jagode i u novembru: Vredna žena iz „Modriče 4“ primer uspeha *(TONSKI PRILOG)

Jagode i u novembru: Vredna žena iz „Modriče 4“ primer uspeha *(TONSKI PRILOG)

Proizvedeno se plasira u Poljoprivrednu zadrugu “Eko – plod“ iz Modriče

MODRIČA – Jevrosima Stojanović iz naselja „Modriče 4“ bavi se proizvodnjom jagoda. Planira proizvoditi razno povrće. Neće joj biti teško plasirati proizvedeno. Naime, u okviru Poljoprivredne zadruge „Eko – plod“ godinu dana funkcioniše Poljoprivredni poslovno-edukativni centar „Jabučik“ koji je do sada preradio 15 tona voća i povrća. Plasman je osiguran, cene su solidne.

Od dolaska iz Gostovića kod Zavidovića, Jevrosima Stojanović radi od jutra do mraka. Ljubav prema zemlji i poljoprivredi je ispunjava, kaže Jevrosima. Zato i beleži uspehe u poslovanju.

„Od kako živim u Modriči, a imam supruga, dva sina, dve snahe i dve unuke, bavim se poljoprivredom. Obrađivala sam državnu zemlju, a proizvedeno prodavala na pijaci. Međutim, poplava 2014.godine me zaustavila. Onda sam pretprošle godine se uspravila, ali deca su počela formirati svoje porodice i tome sam se bila posvetila, pa sam godinu dana pauzirala. Hoću da uzgajam jagode, ali još ponešto. Moramo imati ljubav prema voću, povrću i prirodi. Uz to, može se i zaraditi“, kaže ona.

ZADOVOLJNA RODOM JAGODE JEVROSIMA STOJANOVIĆ

Lični izbor

Uzgoj jagoda bio je lični izbor Jevrosime Stojanović.

„Tada su komšije imale jagode. Volela sam da gledam kako napreduju, a nisam nešto zainteresovana bila da ih jedem. Valjda je sam Bog poslao tu odluku da se počnem baviti uzgojem jagoda“, kaže Jevrosima.

Jagoda ima i u novembru. Jevrosima Stojanović svakog daruje ovim slatkim i sočnim jagodičastim voćem i sama u čudu da su jagode upotrebljive u ovo doba godine.

„Lepo vreme ove jeseni doprinelo je da ima jagoda i u novembru. Lepa jesen je učinila svoje. Dakle, klima nam pruža mogućnost da i u novembru uzgajamo jagode. Ove nisu tako ni crvene, ali su izuzetno slatke i sočne“, govori Jevrosima i nudi svoje proizvode širokogrudo.

Jagode, ali i proizvedeno povrće narednog leta Jevrosima Stojanović plasiraće u obližnju Poljoprivrednu zadrugu „Eko – plod“, sa kojoj ima potpisan Ugovor o plasmanu proizvoda. Zadovoljna je dosadašnjim vidom takve saradnje.

„Ovo je,tek, početak. Zadovoljna sam do sada bila. Bolje je prodati i prosečnom cenom nego bacati ili ništa ne raditi. Lako se može doći do lepe zarade, ako neko hoće da proizvodi jagode. Berba traje dvadesetak dana, nema tu mnogo obaveza oko ove meni drage biljke. Radiću i paprike, paradajz, luk, krastavce. Malo je problem za vodu. Nemam dovoljno zemlje, a teško je naći i kvalitetnog radnika. Kod mene sve rodi jer volim zemlju. Ne radim što moram nego zato što volim ovo da radim, da proizvodim voće i povrće“, podvukla je Jevrosima Stojanović.

ZADRUGA EKO – PLOD IZ MODRIČE

Siguran plasman za 15 kooperanata

Direktor Poljoprivredne zadruge „Eko – plod“ iz Modriče Jovo Mišić rekao je da ova Zadruga ima 15 kooperanata. Po pitanju plasmana proizvoda, svi mogu biti bezbrižni kao i Jevrosima Stojanović.

„Zasadili smo jagodu na pola hektara, a zasadićemo malinu na jednom hektaru. Biće uključeno svih 15 kooperanata. Sa njima smo potpisali ugovore i garantujemo otkup po tržišnim cenama. Svi moramo biti zadovoljni“, obećao je Mišić.

UGOVORIMA OSIGURANI KOOPERANTI – JOVO MISIĆ

Za očekivati je da primer Jevrosime Stojanović i ostalih kooperanata PZ“Eko – plod“ slede i drugi zainteresovani. Proširenjem mreže saradnje te vrste korist bi bila veća za sve. A zarada – zagarantovana!

 

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...