Home / NOVOSTI / HRONIKA / GORNJI SKIPOVAC NIJE ZABORAVLJEN: Nove aktivnosti u zavičaju *(TONSKI PRILOG)

GORNJI SKIPOVAC NIJE ZABORAVLJEN: Nove aktivnosti u zavičaju *(TONSKI PRILOG)

MODRIČA – Druga akcija sasecanja rastinja pored glavne putne komunikacije od hrama u Gornjem Skipovcu do mesnog groblja uspela je u potpunosti, a okupila je 13 lica. Gornji Skipovac je selo u kojem danas niko ne živi, a koje je Dejtonskim sporazumom podeljeno, te delom pripada Federaciji BiH, a delom Republici Srpskoj. Sada se želi da se što lakše dođe do seoskog groblja, ali i ranijih imanja.

Radi se o drugoj akciji u kojoj su Skipovljani od hrama krenuli u pravcu seoskog groblja, kako bi uklonili rastinje pored puta, a tu saobraćajnicu osposobili za korišćenje.

“Bio sam na bolovanju, našao malo vremena. Ranije sam nešto pokretao. Svoje se ne sme i ne može napustiti. Ovde smo rođeni i ovde smo odrastali. Nesme se zaboraviti zavičaj, hram, grobovi predaka naših. Imaćemo još akcija i ka svakom zaseoku. Imamo podršku sa svih strana. I naših zemljaka iz inostranstvu. Šalju piće, hranu. Uspećemo”, kaže Milenko Tomić, pokretač akcije.

Boro Stijepić je do pre par godina živeo i radio u Australiji. Kaže, ne može bez Skipovca, Trebave i Republike Srpske.

“Bio sam i u prvoj i ovoj sada akciji. Vraćam se u zavičaj. Prošli put došao mi je jedan, a sada drugi sin. Treba selo umiti i osposobiti, pa ovde starost dočekati. Ovo je naša svetinja, ovde smo se borili i stavrali Republiku Srpsku. Biće ponovo života u Skipovcu”, obećava Stijepić.

Milorad Ilić bio je vredan domaćin u svom selu. Narod je živeo pristojnim životom. Tuguje što u Gornjem Skipovcu danas niko ne živi.

“Ovde je narod bavio se poljoprivredom, stočarstvom i voćarstvom. Žitarice ponesu, začuje se pesma žetalačka, devojakčka i momačka. Tugujemo što danas nije tako. Nekoliko nas se okupilo da uradimo nešto, a ima i onih sa strane koji ne mogu doći, ali podržavaju naše aktivnosti na druge načine. Trebamo osposbiti selo, da ovde nekoliko nas živi, a u zimskom periodu kada dođu snegovi i vetrovi, povučemo se kod dece u ravnicu i svima dobro”, kaže Milorad Ilić.

Do 7.avgusta 1994.godine kada su proterani sa svojih ognjišta, u Gornjem Skipovcu je u 126 domaćinstava živelo blizu 600 ljudi.

Slađan JEREMIĆ

sha_full_lit

O autoru: SLAĐAN JEREMIĆ

Jeremić Slađan

Autor: Jeremić Slađan – Dugogodišnji novinar, sportski komentator, radio spiker i voditelj raznih manifestacija. Dopisnik više medija iz zemlje i inostranstva.

Facebook komentari

komentari

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...