Home / NOVOSTI / HRONIKA / Jadranko Stojanović – čovjek za sva vremena

Jadranko Stojanović – čovjek za sva vremena

Ovih dana pažnju javnosti, a tako i našu privukla je objava koja se širila na Faceboku a u pitanju je izvorni tekst sa zvanične stranice Eparhije Zvorničko-Tuzlanske pod nazivom “Nesvakidašnja akcija u parohiji koprivljanskoj”. Riječ je o akciji koja se već zadnjih nekoliko godina obavlja na prostoru parohije koprivljanske a to je darivanje novorođenčadi koje je inicirao i provodi sveštenik protojerej-stavrofor Jadranko Stojanović. Neobično je da se on u ovom tekstu ne pominje ali on je na svim slikama i jasno je o kome je riječ.
Ovaj tekst bio je povod da razgovaramo sa Jadrankom Stojanovićem. Ipak, prvo prenosimo tu objavu u cjelosti kao i prateče fotografije.

Nesvakidašnja akcija u parohiji koprivljanskoj

Nesvakidašnja akciji koja se već zadnjih nekoliko godina obavlja na prostoru parohije koprivljanske je darivanje novorođenčadi.
Iz blagajne crkvene opštine Koprivna izdvaja se novac kako bi se darivalo svako novorođeno dijete sa 200 KM za kupovinu skromnog poklona. Ova akcija traje od početka 2014. godine i dosad je darovano 28 djece.
Danas je sveštenik  u pratnji  crkvenog odbornika  Vase Kostića  iz Koprivne obišao porodice Jakovljević, Savanović i Mićić. Razlog posjete je darivanje novorođenčadi, a darivani su Hristijana, Marina i Nikolaj.
Vjerujem da će ovaj primjer motivisati i druge sveštenike.

Eparhija Zvorničko-Tuzlanska

Evo kako je tekao naš razgovor sa Jadrankom Stojanovićem.

Akcija darivanja novorođenčani na Vašoj parohiji naišla je veliko odobravanje u javnosti pa i u crkvenim krugovima,. Kako ste počeli i da li je to uobičajena praksa i na ostalim parohijama u Srpskoj pravoslavnoj Crkvi?

Da, zaista akcija darivanja novorođenčadi naišla je na veliko odobravanje svih, i ponosim se tom idejom. Mi smo kao selo imali tešku 2013. godinu i te godine na našoj parohiji u selima Korivni i Koprivnskoj Trebavi imali 42. umrlih a samo 4. rođenih. Ja kao sveštenik sam sazvao Crkveni odbor i odlučili smo da ne budemo kao većina da samo pričamo i čekamo da nam neko drugi rješi problem, već da se sami uradimo neke konkretne poteze. Jedan od poteza je bio da svako novorođenče darujemo od Crkve sa 200 KM i da još kupimo neki skromni poklon. Zaista, ova akciju su svi sa radošću podržali. Mi otprilike iz crkvene kase za ovu akciju u toku godine izdvojimo oko 2000 KM, a  od 2014. godine pa do danas darivali smo 28. novorođenčadi i do kraja godine imamo darivati još dvoje. Ova akcija nije uobičajena praksa i ja zaista ne znam da li postoji još i jedna parohija koja ovo radi, možda grešim i volio bi da je tako. Naša eparhija Zvorničko-tuzlanska prošle godine osnovala je fond pri eparhiji koji bi pomogao novorođenčadima u našoj eparhiji time što bi ulagao novac u porodilišta. Pored ove akcije mi smo imali na parohiji do skoro akciju pomoći ratnim vojnim invalidima od 1-5 kategorije, svake godine smo imali sastanke sa njima i novčano im pomagali.

Vaša parohija ima dvije crkve pa kako uspjevate odraditi sve te obaveze?

Naša parohija ima dva Hrama. Stari Hram Vaznesenja Gospodnjeg podignut davne 1874. godine i hram Svete Petke podignut 2005. godine. I jedan i drug I hram su uređeni za primjer. U periodu od 2010-2012. godine a posle poplave 2009. koja je malim dijelom poplavila našu staru Crkvu i groblje izvršeno je generalno obnavljanje Hrama. Trenutno se kod Hrama Svete Petke izvode radovi na izgradnji Spomen Sobe poginulim borcima u Otadzbinskom ratu i Svetosavskog doma. U sklopu toga objekta biće sala za 330 osoba koja će služiti za sva veselja i žalosti parohijanima Koprivne i okolnih sela i mjesta. I ako imamo dve Crkve selo Koprivna i Koprivnska Trebava ima mali broj domaćinstava. Po popisu u martu mjesecu koji smo mi obavili u toku obilaska domova u Vaskršnje vodice , Koprivna i Koprivnska trebava broje 378. domaćinstava a 970. stanovnika. Čim je selo i parohija mala onda ima i mali broj obaveza pa se tako i može sve to i obaviti a kad se još tome i doda ljubav prema radu sa ljudima onda zaista to ne bude tako teško.

U javnosti je već poznato Vaše angažovanje u raznim akcijama u Koprivni, uređenje okoline, puteva, vodotoka i slično. Da li ste zadovoljni odzivom mještana?

Uvjek smo zadovoljni ali uvjek može i više i bolje. Ja se trudim da ono što kažem i na šta pozivan svoje parohijane sam ja dam primjer. Mi sveštenici djelimo sa nasim narodom i muke i nevolje, i radosti i veselja pa zar onda i ne bi trebali sa tim istim narodom biti i u akcijama. Dijete sam iz malog grada i otac me je učio da sramota nije raditi već krasti i otimati. A ako još taj rad ima neki veći smisao kao ovaj da okupim svoje parohijane onda je to pravi potez. Zagovornik sam ideje da ako želimo da nam bude bolje i živimo u boljem i ljepšem mjestu moramo se sami potruditi da to ostvarimo. Neće niko nama doći o očistiti ispred naših kuća , puteve kojima idemo okrčiti, itd. već to trebamo mi sami. Drago mi je što su moji parohijani shvatili to i zaista u velikom broju se organizuju. Ima djelova sela gdje je to slabije, ali kako kažu ima se volja i biće bolje.

Uveliko je poznat i cijenjen Vaš rad na humanitarnom planu, jer aktivno učestvujete u radu Humanitarne organizacije “Srcem za Modriču”, podjelama humanitarne pomoći, akcijama darivanja krvi i slično. Kako Vi kao sveštenik, ali i čovjek gledate na taj humanitarni rad danas?

Ja zaista pokušavam, kao što malo pre rekoh da sve što govorim to i svojim djelom potvrđujem. Kakav bi ja bio kao sveštenik kad bi pozivao moje Koprivljane da čine djela duhovnog i tjelesnog milosrđa kad to ja sam ne bih radio. Trudim se da uradim sto više mogu, nije to nešto i u nekom period potrudiću se još više. Član sam humanitarne organizacije “Srcem za Modriču” od 2014. godine i smatram je svojom drugom porodicom i ponosan sam na nju. Humanitarni rad je zaista nešto uzvišeno, i u našoj Modriči se on baš u poslednje vreme još više razvija. Modriča je uvjek imala zavidan broj humanitaraca ali djelovanjem HO SZM u poslednjih nekoliko godina je u svom najboljem periodu. Sve je više članova i sve je veći broj omladine što nas posebno raduje.” Blaženi su milostivi jer će biti pomilovani”, kaže Gospod. Budi human budi dio nas.

I na kraju ovog razgovora, imate li neku posebnu poruku za čitaoce portala modričainfo?

Od samih početaka portala modričainfo sam uz vas, svaku vašu objavu, svaku vašu vjest sam pročitao. Znam da nisam vreme koje sam upotrebio za to uzalud potrosio već sam se informisao istinom. Vi ste svugdje i objektivni i zato rado pratim vaš rad a i pozivam druge da to čine. Modriča zaslužuje jedan ovakav, kvalitetan internet portal. Nastavite i tako i vremenom sve probleme ćete prevazici, strpljen spašen!!!

Na odlasku nam je kratko rekao da se nada da će čitaoci portala sami izvući pouku iz cijele priče.
I mi se tome nadamo jer i osnovna vodilja urednika ovog portala je da se kroz poučna i dobra djela ljudi promoviše humanost, pravda i dobri odnosi među ljudima.

Takođe je nadodao i narodnu izreku, a mudrost za sva vremena:
“Sve dolazi na naplatu, i dobra i loša djela!!! Dobru čini i dobru se nadaj, zlo radi i ono će ti se vratiti duplo veće.”

Autor: Zlatko Huravik, urednik portala Modričainfo

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...