Home / NOVOSTI / HRONIKA / U Tolisi nova radna akcija: Saniran most na putu za Kunovac *(FOTO)

U Tolisi nova radna akcija: Saniran most na putu za Kunovac *(FOTO)

U nedelju, 29. otobra u Tolisi je realizovana radna akcija na sanaciji mosta na rijeci Tolisi a na putnom pravcu prema Kunovcu. Na poziv Mirka Đurića, jednog od organizatora ove radne akcije popratili smo ovaj događaj te snimili nekoliko fotografija.
Adaptaciju mosta finsiralo je dvadestak mještana sa ukupno oko 2000 KM, a u akciji je učestvovalo dvadesetak žitelja ovog kraja. Prije sedmicu dana oko kilometar uzvdno izgrađen je i betonski most čiju izgradnju je finansirala Opština Modriča.

O svemu tome je za portal modričainfo gospodin Mirko Đurić je izjavio:
–   “U protekla dva do tri mjeseca, u modričkoj MZ Tolisa urađeno je nekoliko infrastrukturnih projekata. Ne tako davno smo i sami bili svjedoci, izgradnje asvaltnog puta, Kunovac-Kalajdžije dužine 550 metara koji je izgrađen zajedničkim srestvima mještana i opštine Modriča. Ubrzo zatim otpočeli su radovi, na izgradnji betonskog mosta u Kunovcu koji je od velikog značaja za mještane ovoga kraja. Izgradnju ovog mosta u potpunosti je finansirala opština modriča. Još jedna akcija završena je ovih dana, rekonstrukcijom tj. sanacijom mosta na rijeci Tolisi koji spaja Kunovac, Kalajdžije, Krečane i Jasenicu sa centrom Tolise. Ovom prilikom zamijenjene su fosne na pomenutom mostu koje su bile u veoma lošem stanju. Ovu akciju su finansirali i odradili mještani Tolise. Inicijatori i organizatori svih ovih akcija bili su Mirko Đurić i Petar Kovačević, koji se zahvaljuju svim učesnicima u ovim akcijama bez čije pomoći se ovo sve ne bi moglo odraditi. Nakon radova na mostu uslijedio je roštilj uz koji se zapjevalo i popilo.” – rekao je Mirko Đurić.

Mirko Đurić još nadodaje:
–   “Ovo nije kraj po pitanju izgradnje putne infrastrukture u ovom kraju. Za sledeću godinu smo planirali završetak dionice asvaltnog puta u dužini od 150 metara te nova ulaganja u Kunovcu i Kalajdžijama, kao i završetak sanacije mosta kod Banje, a uradili bi čišćenje i farbanje metalne konstrukcije.” – zaključio je gospodin Đurić.

Novi betonski most u Kunovcu koji je finansirala opština Modriča

Od dvadestak akcijaša tu su bila i dva omladinca, Milan Božić iz Kalajdžija i Milan Đurić iz Modriče, Mirkov sin, čije je porijeklo iz ovog kraja.
Pitali smo ih kako su oni pristupili akciji i čime se inače bave, koji su im planovi .

Milan Božić je rekao:
–  “Ja sam student pete tj. završne godine studija na Veterinarskom fakultetu u Novom Sadu. Došao sam kući u Kalajdžije na par dana i uključio se u ovu radnu akciju jer nam je ovaj most jako važan za povezivanje sa gradom. Učestvujem u svim akcijama u našem kraju kada za to imam vremena. Želja mi je da kada završim studije da se vratim u svoje mjesto i bavim veterinarskom profesijom.”

Milana Đurića već znamo iz mnogih akcija, kako u ovom kraju tako i u Modriči, odnosno MZ Modriča 3 gdje i stanuje. Takođe, aktivan je i u Huanitarnoj organizaciji “Srcem za Modriču”, kao i njegov otac Mirko. On nam je kratko izjavio:
–  “Rado učestvujem u raznim akcijama jer smatram da možemo i trebamo dati svoj doprinos uređenju naših krajeva. Lijep je to osječaj kada se nešto napravi i to ispadne dobro i korisno a znaš da si i ti u tome učestvovao.”

MILAN BOŽIĆ I MILAN ĐURIĆ – OMLADINCI UČESNICI AKCIJE

Razgovarajući sa učesnicima akcije saznali smo i par interesantnih detalja koje nam je ispričao Blagoje Simić koji radi kao podvornik, tj. domar petogodišnje Osnovne škole “Sutjeska” u Tolisi. Rekao nam je da ovaj predio se zove Banja jer tu se nalazila prava banja tj. rusko kupatilo, te da je ono danas zatvoreno iako je radilo jako dugo i bilo nadaleko poznato. Nadodaje da u petogodišnjoj osnovnoj školi gdje radi takođe rade i dva učitelja a školu pohađa dvadeset jedan đak, a da je nekada tu bilo mnogo više djece. Takođe nam je rekao da mjesto Kalajdžije je dobilo naziv radi proizvodnje kalaja ali i to je sada samo prošlost.

Na kraju ove akcije Mirko Đurić je spremio odličan roštilj pa se uz piće zapjevala i koja pjesma. Uglavnom, kako ističu,  akcija je bila uspješna, posao je odrađen i svi su zadovoljni.
Organizatori akcije i svi učesnici svakako zaslužuju sve pohvale.

Na kraju ove akcije Mirko Đurić je spremio odličan roštilj

Album slika koji slijedi najbolje predočava atmosferu tokom radne akcije.

Autor / foto: Zlatko Huravik / modričainfo

 

 

 

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...