Home / NOVOSTI / BiH / Izabrani delegati za Dom i Vijeće naroda

Izabrani delegati za Dom i Vijeće naroda

BANJALUKA – Poslanici Narodne skupštine RS danas su izabrali delegate iz RS u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH i delegate koji će u naredne četiri godine činiti Vijeće naroda RS.

Kao što se i očekivalo, u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH iz RS su izabrani Nebojša Radmanović i Sredoje Nović iz SNSD-a, Dragutin Rodić iz DNS-a te Ognjen Tadić i Darko Babalj iz SDS-a.

Poslanici su danas izabrali i po osam delegata u klubove Hrvata i Bošnjaka te četiri delegata iz reda ostalih, dok je Klub Srba u Vijeću naroda RS dobio samo dva delegata i to Živka Marjanca iz SP-a i Lazara Marića iz SDS-a čije su liste dobile po devet glasova. Ostalih šest Srba u Vijeće naroda biće izabrano žrebanjem u Centralnoj izbornoj komisiji i to sa sedam lista koje su dobile po osam glasova narodnih poslanika.

Što se tiče glasanja za Klub Srba, nezvanične informacije govore da je SP, čija je lista prošla sa devet glasova, izigrao danas postignuti dogovor sa SNSD-om koji bi nakon žrebanja mogao ostati “kraći” za jedan mandat.

PROCEDURA: “Ne osjećamo se prevareno. Procedura je završena po dogovoru i nema nikakve prevare”, rekao je Radovan Vuković iz SNSD-a, koji je i predsjednik Komisije za izbor i imenovanja NS RS.

Što se tiče Kluba Hrvata u Vijeću naroda RS, njega će u naredne četiri godine činiti Predrag Gluhaković, Davor Čordaš, Željko Stipić, Nada Tešanović, Ivo Kamenjašević, Goran Milošević, Mijo Perkunić i Tomislav Tomljanović.

Na danas održanoj sjednici NS RS izabran je Klub Bošnjaka u Vijeću naroda i to Kemo Džamdžija, Mujo Hadžiomerović, Kasim Salkić, Anita Hodžić, Samir Bačevac, Elvedin Hamzić, Muhamed Ibrahimbegović i Enes Suljkanović.

Većih iznenađenja nije bilo ni kada je u pitanju izbor delegata iz reda ostalih, koji će činiti Dubravko Macanović, Aleksandra Dalšašo-Lepir, Jovana Čarkić i Radenko Rikić.

“Uspješno smo i korektno završili proceduru i to ćemo proslijediti CIK-u i oni će da dodijele i imenuju mandate u Vijeće naroda RS”, rekao je Vuković.

Neobično mirna sjednica NS RS prilikom izbora i tajnog glasanja za delegate u Dom naroda parlamenta BiH i Vijeće naroda RS, već na sljedećoj tački dnevnog reda, odnosno na prijedlogu za izbor generalnog sekretara NS RS dobila je drugačiji ton i oprečne stavove pozicije i opozicije i to u vezi s izborom potpredsjednika NS RS.

ZAHTJEV: Nakon što je za generalnog sekretara predložen Marko Aćić iz DNS-a, poslanici opozicije tražili su odgovore na pitanja zbog čega NS RS nema Predsjedništvo, odnosno zbog čega se u skladu s Ustavom i Poslovnikom NS RS ne biraju četiri potpredsjednika.

Odmah je stigao i odgovor od strane Nedeljka Čubrilovića, predsjednika NS RS, koji je rekao da još nisu politički usaglašena imena, ali da se već na sljedećoj sjednici može očekivati izbor četiri potpredsjednika.

“Hoćemo da znamo zbog čega nema izbora potpredsjednika NS RS i da li je to vezano za izbor Vlade RS i da li će se ponovo govoriti o tzv. kupljenim potpredsjednicima pa da osim papaka poslanika imamo i papke potpredsjednike NS RS”, rekao je Branislav Borenović, šef Kluba poslanika PDP-a u NS RS, zahtijevajući od Radislava Jovičića i MUP-a RS da se do kraja istraži afera sa kupovinom poslanika, a ne da se to zataškava.

Korak dalje otišao je Dragan Čavić, lider NDP-a, ističući da se u pitanje može dovesti i ustavnost konstituisanja NS RS, podsjećajući na Poslovnik NS RS koji kaže da se na prvom zasjedanju moraju izabrati predsjednik i potpredsjednici NS RS.

“Dovedeni smo u situaciju da, u slučaju da se nešto desi predsjedniku NS RS, dalje nema ko da rukovodi sjednicama”, rekao je Čavić, dodajući da bi sve odluke koje donosi sadašnji saziv bez potpredsjednika na nečiju apelaciju mogle biti  oborene na Ustavnom sudu RS.

OSPORAVANJE: S druge strane, Radovan Višković, poslanik SNSD-a na tu Čavićevu tvrdnju rekao je da nema toga ko može osporiti odluku Narodne skupštine RS u kojoj postoji većina od 42 poslanika.

“Ne postoji niko ko može osporiti odluku za koju glasaju 42 poslanika Narodne skupštine RS”, rekao je Višković.

Izbor potpredsjednika NS RS bio je sporan i SDS-u, pa je tako Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika ove stranke, podsjetio da je Čubrilović nakon konstitutivne sjednice rekao da će na prvoj narednoj sjednici biti izabrana četiri potpredsjednika.

“Poslovnik je jasan ko dan, a on kaže da se na prvoj sjednici biraju potpredsjednici NS RS i da na toj sjednici mogu biti izabrani generalni sekretar i zamjenik generalnog sekretara”, rekao je Govedarica, dodajući da će vjerovatno doći do toga da budu izaberu generalni sekretar i njegov zamjenik bez izbora potpredsjednika.

Na ovoj tački dnevnog reda, odnosno na izboru generalnog sekretara, predsjednik NS RS odredio je pauzu od dva sata. Sjednica je nastavljena danas poslije podne ovom tačkom dnevnog reda i konstituisanjem odbora NS RS.

Podsjećanja radi, na prvoj konstitutivnoj sjednici NS RS nijedan od četiri prijedloga za potpredsjednike NS RS nije dobio potrebnu većinu od 42 poslanika.

Zbog Bobar banke posebna sjednica?

Vukota Govedarica, šef Kluba poslanika NS RS, rekao je danas da će ukoliko u narednih dan ili dva NS RS ne bude obaviještena od Vlade RS šta se dešava u Bobar banci, stranke okupljene u Savez za promjene tražiti posebnu sjednicu NS RS.

“Nadam se da ćemo u toku sutrašnjeg dana imati informaciju, odnosno izvještaj od Vlade RS kada je u pitanju slučaj Bobar banke, i SDS će sa svojim partnerima tražiti održavanje posebne sjednice”, rekao je Vukota.

Čubrilović očekuje prijedlog mandatara za posebnu sjednicu

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović očekuje da mandatar za sastav nove Vlade Srpske Željka Cvijanović dostavi prijedlog za zakazivanje posebne sjednice parlamenta na kojoj bi bila  izabrana nova Vlada.

Čubrilović kaže da bi se to moglo desiti prije 18. decembra.

On je uz ovu, najavio i održavanje još jedne posebne sjednice parlamenta Republike Srpske o republičkom budžetu za 2015. godinu. (Srna)

Izvor: Nezavisne novine

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...