Home / NOVOSTI / HRONIKA / Isplata naknada za udžbenike djeci RVI *(VIDEO)

Isplata naknada za udžbenike djeci RVI *(VIDEO)

Opština Modriča  posebnu pažnju poklanja školovanju djece porodica poginulih boraca i ratnih vojnih invalida.  Navedene kategorije ovo pravo ostvaruju po opštinskoj Odluci o dopunskim pravima već 14 godina, počev od 2005. godine. Svake godine Načelnik opštine donese odluku o konkretnom broju učenika koji imaju pravo na naknadu i ukupnom iznosu finansijskih sredstava.

Danas, 24. avgusta 2018. godine  održan je prijem i uručena su novčana sredstva učenicima osnovnih i srednjih škola za školsku 2018/2019. godinu za 47 učenika, u iznosu od po 100,00KM za nabavku udžbenika. Djeca PPB i RVI imaju pravo na naknadu za udžbenike, naknadu za prevoz, đačke ekskurzije, studentske stipendije i studentske ekskurzije.  Pravo na naknadu za udžbenike imaju djeca  porodica poginulih boraca, ratnih vojnih invalida od I – IV kategorije invalidnosti  koji pohađaju osnovnu i srednju školu, kao i djeca ratnih vojnih invalida od V – X kategorije koji imaju troje i više djece, a koja pohađaju školu.

 

Današnjem prijemu su prisustvovali zamjenik načelnika Nikola Savić, načelnik odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu i opšte poslove Bosa Novaković sa saradnicima, kao i predsjednik Opštinske boračke organizacije Milutin Vračević. Prisutnima se obratio gospodin Savić koji je ovom prilikom učenicima poželeo uspješnu školsku godinu a roditeljima dobro zdravlje.

„Opština Modriča posebnu pažnju poklanja školovanju djece poginulih boraca, djece ratnih vojnih invalida. I ove godine kao i prethodnih 14 godina Opština odobrava naknade za nabaku udžbenika. Danas smo isplatili naknadu za učenike osnovnih i srednjih škola, djecu ratnih vojnih invalida dok su djeca poginulih boraca već studenti i oni takođe imaju pravo na naknadu za udžbenike u visini od 200 KM. Pored ovog prava Opština Modriča za učenike ovih kategorija obezbjeđuje naknadu za prevoz za učenike osnovnih i srednjih škola kao i naknadu za đačke ekskurzije dok za studente porodica poginulih boraca obezbjeđuje naknadu za studentske ekskurzije i stipendije, redovno bez bodovanja, svako dijete poginulog borca ima pravo na stipendiju,“ izjavila je Bosa Novaković, načelnik odjeljenja za boračko – invalidsku zaštitu i opšte poslove.

 

Prvobitno broj učenika koji ima pravo na ovu naknadu je  bio preko 200, a za ovu školsku godinu pravo na naknadu za udžbenike osnovnih i srednjih škola ima 47 učenika, djeca RVI. Djeca PPB su završila srednjoškolsko obrazovanje i kao studenti ostvaruju pravo na nabavku udžbenika za  studente  u iznosu od 200,00 KM,  pravo na studentsku stipendiju u iznosu od 100 KM i studentsku ekskurziju od 400 KM.

„Imam dva brata, Bojan je treći razred srednje škole a Stanimir je učenik sedmog razreda osnovne škole. Hvala Opštini na ovoj pomoći koju dobijamo nekoliko godina i dobro nam dođe za nabavku udžbenika,“ rekla je Bojana Lukić, kćerka Gorana Lukića, ratnog vojnog invalida.

 

„Danas sam podigao novac za dvoje djece koja se školuju. Ovo mi znači dosta jer pomogne u kupovini knjiga i drugog školskog pribora za djecu. Hvala Opštini što se sjetila ratnih vojnih invalida i naše djece jer nam ova pomoć dobro dođe. Već 14 godina dobijam ovu pomoć, ranije sam dobijao i za treće dijete ali s obzirom da je jedno dijete završilo školovanje sad dobijam za dvoje,“ rekao je Milenko Tomić, ratni vojni invalid.

Izvor: Opštinska uprava Modriča

Video koji slijedi nije u sklopu prednjeg priloga ali ga dodajemo kao dopunu informacije.
Video je preuzet sa YouTube kanala TV K3.

Facebook komentari

komentari

x

Check Also

Izašao prvi broj Mesečnog Modričainfo Magazina

Danas, 31.10.2023. godine izašao je prvi broj naše publikacija Mjesečni Modričainfo Magazin. Magazin smo izdali u tri formata tj. kao štampano, digitalno i web tj. internet izdanje. Tiraž štampanog izdanja ...